Annons

Annons

Sitewide generic

Scandi Standards köp av Lagerbergs kan stoppas

Konkurrensverket har lämnat in en stämningsansökan till domstol. "Försämrar konkurrensen. Vi går från tre större aktörer till två."

Konkurrensverket yrkar på förbud mot Scandi Standard-ägda Kronfågels köp av Lagerbergs, enligt ett pressmeddelande.

– Vi ser problem med Kronfågel förvävs av Lagerbergs eftersom vi tror att det inte är bra för konkurrensen och konsumenterna av kyckling. De kom med olika förslag på lösningar som har marknadstestat, men vi står fast vid att det inte är bra. Därför ser vi ingen annan utväg än att ta detta till domstol och yrka på förbud i en rättegång, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, till Realtid.se.

Myndigheten meddelade i dag att den lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i syfte att stoppa affären. Målet är också att påföra bolagen vite på 100 miljoner kronor om affären genomförs.

Annons

Annons

Konkurrensverket lutar sig mot skriftlig bevisning och 26 vittnen som framför allt utgörs av kunder i dagligvaruhandeln, uppfödare och konkurrenter. Förhandlingarna inledds sannolikt under maj eller juni, enligt Per Karlsson.

– Vi har täckt in hela branschen i vår bevisning tycker vi, säger han.

– Det finns tre större aktörer idag som levererar kyckling till dagligvaruandel, och då främst bröstfiléer och grillkyckling. Kronfågel är väldigt stora på det och genom att köpa en av de två andra konkurrenterna blir det sämre konkurrens. Vi går från tre större aktörer till två i princip och det innebär ett lägre konkurrenstryck och medför stor risk för prishöjningar, säger Per Karlsson.

Scandi Standard delar inte Konkurrensverkets bedömning men ska nu att gå igenom den ingivna stämningsansökan och överväga olika handlingsalternativ.

–Vi är inte är eniga med denna bedömning och kommer nu att läsa stämningen och utifrån det bedöma hur vi bäst går vidare, säger Scandi Standards koncernchef Leif Bergvall-Hansen, till Realtid.se.

Konkurrensverket lyckades förra året stoppa Swedbanks planerade köp av Svensk Fastighesförmedling. Den förbudsdomen meddelades slutgilitgt i mars 2015.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons