Annons

Annons

Sitewide generic

Rolf Nordström går in i Nordic Mines

"Stort förtroende för vd Thomas Cederborg".

Finansmannen Rolf Nordström har haft en låg profil på den svenska börsen de senaste åren. Nu kan Realtid.se berätta att han gör en större investering i Nordic Mines nyemission som slutförs i dagarna.

Bolaget har fått in 152 miljoner kronor samt genomför en skuldavskrivning på 440 miljoner kronor som ett led i rekonstruktionen av verksamheten.

Rolf Nordströms investering ligger under flaggningsgränsen 5 procent vilket indikerar en investering runt 7 miljoner kronor. Han beskriver det själv som en kapitalplacering och har inga planer på att ta en mer synlig roll i bolaget.

Annons

Annons

– Jag känner Thomas Cederborg som är vd ganska väl, han arbetade med Björkdalsgruvan och jag har stort förtroende för honom. Jag tycker att de har gjort ett väldigt bra arbete med Nordic Mines och jag tror att marknaden har missat hur bra det är. Skuldavskrivningen är ju enorm.

Björkdalsgruvan var Rolf Nordströms första investering i gruvsektorn. Det var 2001 som han betalade 15 miljoner kronor för fyndigheten vid en konkursauktion. Några år senare såldes den till irländska Minmet där han blev storägare för att sedan göra en exit med stor förtjänst.

Därefter har Rolf Nordström gjort ett flertal investeringar i sektorn runt om i världen, även om huvudfokus är fastighetsinvesteringar i Tyskland och Belgien.

– Det är spännande att investera i den här typen av bolag, vi har haft ett par stycken bra hitar. Men det är lite binärt, antingen borrar man in i en guldgruva eller inte. Man får vara tålamodig och det kostar mycket pengar.

Bland de bolag som han har i portföljen nämner han Toronto-noterade Rathdowney Resources samt Fastnet Oil & Gas på Londonbörsens AIM-lista.

– Jag är inte aktiv i bolagen utan har främst varit med och grundat dem, stöttat dem finansiellt och tagit dem till börsen och sedan har det blivit en kapitalplacering för familjen som vi ligger kvar med.

Rathdowney är inriktat på bly- och zinkutvinning, två metaller där marknadsläget inte är lysande.

– Marknaden är generellt sett väldigt trög för metaller, och dess värre för vår del står bly och zink inte högst upp på önskelistan i dagsläget. Men det där ändrar sig ganska snabbt och ett projekt tar många år så man hinner gå igenom en hel cykel.

I Nordic Mines ser han det nedpressade guldpriset som en intressant krydda.

– Man köper en option på guldpriset. Det finns en stor dokumenterad guldreserv och skulle priset gå upp så kan det slå väldigt snabbt i kursen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons