Annons

Annons

Sitewide generic

Ringen slog knock på Sony Ericsson

Mobiltelefon i ring blev succévinnare i Sony Ericssons designtävling. Det är mycket möjligt att Sony Ericsson inleder en dialog med flera av pristagarna, säger pr-ansvarige Peter Bodor till Realtid.se.

Sony Ericsson Phone Concept Design Competition i Kina blev en stor framgång och nu har tre vinnare utsetts. Juryn fick gå igenom mer än 4.000 bidrag inlämnade av designintresserade i Kina, men tävlingen fick även deltagare från Hongkong och Taiwan.

24-årige designern Tao Ma från Nanjing tar hem första priset för sitt utförande av en mobiltelefon inrymd i en ring. Juryn föll för den kreativa idén.

Realtid.se når Sony Ericssons pr-ansvarige, Peter Bodor, i London på torsdagskvällen.

Annons

Annons

– Det är mycket möjligt att vi inleder en dialog med flera av pristagarna, säger Peter Bodor.

När Peter Bodor tittar på ”Sony Ericsson-ringen” tar han på sina professionella glasögon. Jag frågar om ringen kan bli förverkligad.

– Vi trycker hårt på användarvänligheten. Vi gör först en bedömning av användarvänligheten och det tekniska. Går det att genomföra? Finns det en målgrupp så är det inget som säger att en telefon inte kommer att se ut som ringen, säger Peter Bodor.

Ringen innehåller hela mobilen med en mikrofon på utdragbar tråd. När man pratar i den så kupar man handen vilket är en fördel.

– Den kupade handen hjälper till att blockera bort trafikbuller, menar Bodor och tillägger: Frågan är hur man ringer, det måste vara med röststyrning…

– En annan möjlighet är ett handsfree-set i form av en ring och då har man telefonen i fickan, spånar Peter Bodor när han tittar på vinnarbidraget.

– Med Bluetooth skulle det kunna bli en vettig lösning.

I dagens headset med Bluetooth (trådlös överföring via radio) är enheten klumpig men själva Bluetooth-enheten är liten. Att dessa headsets inte är mindre beror mer på att mikrofonen måste komma relativt nära munnen. Med ringen som Bluetooth-enhet behöver den inte bli större än den som Tao Ma:s skissat.

Till Gold Award-vinnare utsågs 29-årige grafiske designer Fei Xue från Peking. I klassen bästa tillämpning har han skapat tydliga symboler på den tryckkänsliga skärmen. På mitten är telefonen vridbar, så man kan få tillgång till ett komplett tangentbord. Juryn berömmer med orden ”Användarvänligt gränssnitt, tydliga funktioner och elegant design. Och väldigt lätt att använda.”

– Det här är en mer normal telefon. Inte lika annorlunda men väldigt snyggt genomförd. Det är en modell som skulle kunna tillverkas av Sony Ericsson. Den ligger rätt nära vårt formspråk med lite influenser från Bang & Olufsen, säger Peter Bodor.

– Den liknar också modeller som jag såg på Design Museum i London, gjorda av Marc Newson för den japanska marknaden.

I klassen ”Do it Yourself-design” utsågs 31-åriga Jie Gou, som till vardags arbetar på Beijing Quanjude Roast Duck Restaurant, till vinnare. Till skalet på en Sony Ericsson Z608 har hon broderat mönster med metalltråd. ”The perfect look to make the phone come to life”, menade juryn.

På Sony Ericsson betecknas hela tävlingen som en stor framgång, mycket med tanke på att en stor del av tävlingsbidragen var inspirerade av en design i linje med företagets egen.

– Det är mycket möjligt att vi arrangerar tävlingen igen nästa år, säger Peter Bodor.

Även då i Kina.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons