Finans Nyhet

Riksbanken: Risker kvarstår även om Nordea flyttar

Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Publicerad

Sverige kommer ha ett stort banksystem även om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland, och det finns sårbarheter kopplade till det svenska banksystemets storlek och koncentration, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.

Realtid.se

Det svenska banksystemet är stort både i förhållande till den svenska ekonomin och i ett europeiskt perspektiv, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten som publicerades under onsdagen. 

Det svenska banksystemets tillgångar uppgår idag till motsvarande 400 procent av bruttonationalprodukten.

Om Nordea som planerat flyttar sitt  huvudkontor från Sverige till Finland i oktober nästa år minskar visserligen denna siffra till knappt 300 procent av BNP. Men Nordeas verksamhet i Sverige bedöms inte förändras vad gäller storlek och nära sammanlänkning med övriga banker.

Annons

En förändring om Nordea flyttar till Finland är att Sveriges formella ansvar för Nordea minskar. Finland som är medlem av bankunionen skulle istället få ett ökat ansvar. Fullt utvecklad erbjuder bankunionen ett betydande mått av riskdelning mellan medlemsländerna, vilket reducerar de potentiella kostnaderna för ett enskilt land om banksystemet får problem. 

Bankunionens institutioner är dock fortfarande ganska nya och ännu inte kompletta i alla delar. Därmed ligger än så länge en hel del ansvar kvar på de enskilda länderna i unionen. 

Ur ett svenskt stabilitetsperspektiv är det viktigt att flytten av Nordea inte leder till ökade finansiella stabilitetsrisker, genom till exempel minskade kapital‐ och likviditetskrav för banken, samt att Finland kan axla det ansvar som följer av flytten till en bankunion som ännu inte är helt komplett, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.

Annons

Riksbankens analys av Nordeas planerade flytt till Finland

Nordea planerar att flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland. Planen är att flytten ska vara genomförd i oktober 2018. Om detta sker kommer det svenska banksystemets tillgångar minska från omkring 400 procent till knappt 300 procent av BNP, men kommer även fortsättningsvis vara betydande i relation till Sveriges ekonomi. För Finland kommer motsvarande siffra att öka från omkring 200 procent till drygt 400 procent av BNP. 

Det skriver Riksbanken i en fördjupningsruta i stabilitetsrapporten som publicerades under onsdagen.

Vid en flytt kommer huvudansvaret för Nordeas tillsyn, resolution och insättningsgaranti att flytta från svenska myndigheter till Finland och den så kallade bankunionen, med ett minskat inflytande för svenska resolutions‐ och tillsynsmyndigheter.

Det kan konstateras att den europeiska bankunionen ännu inte är helt färdigställd. Den gemensamma tillsynsmekanismen (SSM), där ECB ansvarar för tillsynen av de största bankerna, och den gemensamma resolutionsnämnden (SRM), finns förvisso på plats.

Den gemensamma resolutionsfonden kommer emellertid att byggas upp över tid och ansvaret för att täcka resolutionskostnader ligger fortfarande i hög grad på det enskilda landet. De deltagande länderna har inte heller enats om vem som ska utgöra slutlig garant för fonden.

Slutligen är det gemensamma europeiska insättningsgarantisystemet inte på plats. Det innebär att Finland tills vidare blir den yttersta garanten för Nordeas alla inlåningskunder. 

Även om tillsynsansvaret förändras i och med flytten kommer dock inte riskerna i den svenska banksektorn att minska eftersom Nordea fortsatt kommer vara verksam i Sverige. Den nära sammanlänkningen mellan storbankerna skulle sannolikt inte heller ändras. Givet att Nordea kommer att fortsätta vara en betydande del av det svenska banksystemet är det därför viktigt att kapital‐ och likviditetskrav är tillräckligt höga.

Inom SSM finns möjlighet till nationell diskretion vilket innebär att högre krav kan ställas än vad som gäller generellt inom SSM. Finlands regering har lagt en proposition till parlamentet med den innebörden. 

Riksbanken anser att det är viktigt att detta görs så att Nordeas kapitalkrav inte minskar på grund av flytten givet bankens fortsatt systemviktiga roll. En relaterad fråga är hur makrotillsynsåtgärder kommer att tillämpas på Nordeas filial i Sverige. Det är viktigt att regelverket även fortsättningsvis är likvärdigt för alla banker som verkar i Sverige.

Sammantaget skulle Nordeas flytt till Finland innebära att Sveriges formella ansvar för Nordea minskar. Finland som är medlem av bankunionen skulle då få ett ökat ansvar, bland annat för att skydda insättarna i Nordeas nordiska filialer.

Fullt utvecklad erbjuder bankunionen ett betydande mått av riskspridning mellan medlemsländerna, vilket reducerar de potentiella kostnaderna för ett enskilt land om banksystemet får problem. Bankunionens institutioner är dock fortfarande ganska nya och ännu inte kompletta i alla sina delar. Därmed ligger en hel del ansvar kvar på de enskilda länderna i unionen.

Ur ett svenskt stabilitetsperspektiv är det viktigt att flytten av Nordea inte leder till ökade finansiella stabilitetsrisker, genom till exempel lägre kapital‐ och likviditetskrav för banken, samt att Finland kan axla det ansvar som följer av flytten till en bankunion som ännu inte är helt komplett, skriver Riksbanken.

Annons