Finans Nyhet

Porrtokig toppsosse avslöjad av säpoman

Publicerad
Uppdaterad

Då för 30 år sedan: Socialdemokraten Jan Lindqvist arbetade för partiets egen underrättelseverksamhet och blev kallad Sjukhusspionen i Göteborg.Nu: Säpomannen Patrik Norrbin fick uppdraget att analysera Lindqvists dator. Porrbilderna på hårddisken kan bli Lindqvists fall.

Olle Blomkvist

Jan Lindqvist har en lång karriär inom socialdemokratin bakom sig. Spikrakt från SSU-tiden till uppdraget i mitten av 70-talet att kartlägga kommunister på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ett uppdrag som kan ha varit direkt underställt säpo eller IB, Informationsbyrån, och den socialdemokratiska regeringen. Det var en tid då Hans Holmér var säpochef och Ebbe Carlsson informationssekreterare åt dåvarande justitieministern Lennart Geijer.

Nu är Jan Lindqvist avdelningschef på Fastighetskontoret i Göteborgs kommun. Förtroendeuppdrag inom socialdemokratin vittnar om band till partiet.

Annons

Jan Lindqvist var en av de 20 sökande till posten som fastighetsdirektör, en tjänst som utlystes under våren då den tidigare direktören går i pension.

Men Jan Lindqvist blev anonymt anmäld i januari i år för att han porrsurfat på arbetstid. När han blev avslöjad fick han bråttom att radera de lagrade bilderna.

Kommunen beslutade sig för att gå till botten med ryktena. Jan Lindqvists dator skickades till Computer Forensics-avdelningen på Uppsalaföretaget Ibas. Patrik Norrbin, som arbetat i 8 år på säpo med kontraspionage och kontraterrorism och rekryterats av Ibas för att arbeta med avancerade databrottsutredningar, fick uppdraget att analysera Jan Lindqvists dator.

Annons

Patrik Norrbin analyserade hårddisken på 40 GB. Enligt Ibas rapport har Jan Lindqvist porrsurfat 21 av 25 undersökta dagarna under tiden september 2004 till januari 2005, under arbetstid.

Ibas rapport visade att Jan Lindqvist raderade bilderna den 19 januari. De 200 raderade porrbilder återskapades. Det är inte barnporr. Ibas noterade ett bokmärke till sidan www.getinternetprivacy.com, där ett program sägs radera information om vilka webbsidor en användare besökt.

Enligt Ibas har Jan Lindqvist också spenderat tid på sexchatsidor. Det är sidor som www.ix.nu, www.bodycontact.com, www.smsfilm.se, www.alsscan.com, www.sexguiden.nu med flera. ”Chatkonversationerna har i viss utsträckning sexuell underton”, skriver Ibas i rapporten.

Annons

Anledningen till att inte låta it-avdelningen i kommunen, utan Ibas analysera datorn, är för kommunen att erhålla en rapport som håller juridiskt. I det perspektivet är kostnaden på 75.000 för analysen inte lika dramatisk.

Porrsurfandet gjorde Jan Lindqvist omöjlig som kandidat till posten som fastighetsdirektör. Tidigare i april utsåg kommunen istället Christina Johnsson, för närvarande vd för Medichus, till ny fastighetsdirektör, den första kvinnan på den posten i Göteborg.

Jan Lindqvist är inte anträffbar, men Realtid.se når hans facklige företrädare.

–Jan Lindqvist är avstängd med lön under det pågående arbetet med att hitta andra lösningar, säger Stig Wendefors, Lindqvists facklige företrädare på SKTF i Göteborg.

Men ni vitsordar det resultat som Ibas presenterat?

–Ja, det ifrågasätter vi inte. Frågan är vilka konsekvenser det får, säger Stig Wendefors.

Förtroendet för Jan Lindqvist är naggat i kanten?

–Ja, det är det ju, säger Stig Wendefors.

Inger Ahlström-Liff, personalchefen på Fastighetskontoret i Göteborg, bekräftar att Jan Lindqvist blivit varnad tidigare för sitt porrsurfande. Det var för snart två år sedan.

– Ja, han har fått ett påpekande för det, säger Inger Ahlström-Liff, till Realtid.se.

Är det samma sak som en varning?

–Ja, det är det egentligen. Han har fått en muntlig varning. En varning är ett arbetsrättsligt begrepp och ska vara skriftlig.

Men en muntlig varning fungerar också?

–Det bör ha samma innebörd.

Gör Lindqvists ombud någon poäng av att varningen inte var skriftlig?

– Det har vi inte diskuterat, säger Inger Ahlström-Liff.

På Fastighetskontoret i Göteborg är porrsurfandet, liksom på många andra arbetstider, förbjudet i internetpolicyn. Men trots det ledde Lindqvisthistorien till att Fastighetskontoret i mars skärpte policyn ytterligare.

–Nu är den lite övertydlig, erkänner Claes Antonsson, moderat ledamot i Fastighetsnämnden i Göteborg.

Rapporter med porrsurfande medarbetare på arbetsplatser duggar tätt.

På en jourläkarmottagning i Malmö blev det kaos när verksamhetschefen stängde av internet i ett par veckor i februari sedan en läkare ertappats med att ha porrsurfat.

I december gick SVT:s informationschef Helga Baagø ut och berättade att det var ett antal anställda på SVT som systematiskt besökte porrsajter.

Dagens Industri ruskades om rejält i november 2003 när en journalist laddat ned barnporr. Medarbetaren polisanmäldes, meddelade DI:s chefredaktör Gunilla Herlitz sedan han fått sparken.

För en tjänsteman i Halmstads kommun ledde porrsurfandet på arbetstid till avsked.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Anne Ludvigsson kräver nolltolerans mot porrsurfandet på arbetsplatser. Hon är också vice ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Vad kan göras åt porrsurfandet på arbetsplatserna?

–Det ska inte förekomma. Det är viktigt med tydliga regler, säger Anne Ludvigsson till Realtid.se.

Är det nolltolerans som gäller?

– Ja, absolut.

Vad ska ledningen göra om anställd porrsurfar?

–Agera på något sätt. Det är upp till varje arbetsplats. De arbetsrättsliga reglerna säger varning – och om man fortsätter ändå så är det avsked som gäller.

Om det är en person i chefsställning som porrsurfat?

– Nolltoleransen ligger fast. Samma regler måste gälla chefer men man kan ställa hårdare krav på personer i chefsställning. Men det är en fråga för styrelsen eller annan överordnad.

Kan han vara kvar i chefsställning?

– Nej, han har förbrukat förtorendet.

Bör han avskedas?

– Det är en styrelse- eller ledningsfråga. Men jag ser inte att det är möjligt för honom att vara kvar.

Det är inte mindre allvarligt om en offentliganställd chef porrsurfar än en privatanställd?

– Nej, absolut inte. Det är inte bara en arbetsrättslig fråga, utan det är en fråga om etik och moral också, säger Anne Ludvigsson.

En som minns Jan Lindqvist från 70-talet är Björn Öjerskog. Då spionerade Jan Lindqvist på honom. Öjerskog fanns med på den lista som omfattade 30 anställda i Göteborg, som Lindqvist listade som politiska säkerhetsrisker. I dag är Björn Öjerskog överläkare på Sahlgrenska.

– Göteborgs starke man Göran Johansson hade Jan Lindqvist som sin närmaste man i flera år, det är det allvarligaste. Sossarna tar hand om de sina, säger Björn Öjerskog till Realtid.se.

Och tillägger:

– Jag har en vän som känner Jan Lindqvist. Han sa en gång att han skulle ta med sig honom hem till mig, då sa jag ”Om du tar med honom hit så slår jag honom på käften”. Samtidigt är det tragiskt – det är något fel på den killen, avslutar Björn Öjerskog.

Annons