Annons

Annons

Polisen slog mot Scenen

Fildelningsrazzia mitt i Stockholm mot FTP-ringen Devil under onsdagen.

Det meddelar åklagarmyndigheten.

Efter polisanmälan från Antipiratbyrån förhörde polisen en utpekad fildelare.

Mannen var aldrig gripen, men misstankarna om brott mot upphovsrätten stärktes och fildelningsåklagaren Fredrik Ingblad fattade beslut om husrannsakan i centrala Stockholm och norr om Stockholm.

"Misstanken är att en person har innehaft och administrerat servrar med vilka han bl.a. olovligen tillgängliggjort en stor mängd filmverk för allmänheten i s.k. fildelningsnätverk med anknytning till det som brukar kallas scenen", skriver Fredrik Ingblad till Realtid.se.

Den misstänkte har bekräftat "huvuddelen av de brottsliga omständigheterna". Polisen har tagit ett tiotal datorer och servrar i beslag. Det handlar om hårddiskutrymme på 200 terabyte.

Antipiratbyrån framhåller att det "motsvarar tiotusentals filmer". Nu ska polisens tekniker analysera vad som finns lagrat i datorerna.

Enligt Antipiratbyrån rör det sig om FTP-ringen Devil, en del av den informella fildelningshierarki som kallas Scenen.

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén hävdar att den misstänkte själv är en del av Scenen.

Han beskriver ärendet som "extremt omfattande".

– Det polisära arbetet blir allt effektivare och gårdagens tillslag är en klar signal att det inte längre är fritt fram att bryta mot lagarna på internet, säger han i ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att stoppa kränkningarna av alla upphovsmän vars verk oavbrutet sprids olagligt.

Polisen har gjort flera tillslag tidigare i år, men ingen har fällts och ingen sitter frihetsberövad idag. En person anhölls men släpptes efter några timmar tidigare i december efter an anmälan om fildelning med hjälp av programmet DC++.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons