Finans Nyhet

Pirate Bays pengar till skatteparadis

Publicerad
Uppdaterad

Pirate Bays inkomster skickas mellan olika länder i ett komplicerat system av penningtransaktioner. Syftet är att undvika skatt samt hindra myndigheternas insyn.

Olle Blomkvist

Personerna bakom Pirate Bay har hela tiden hävdat att syftet med att starta fildelningstjänsten var att kämpa för yttrandefriheten gentemot de stora rika film- och skivbolagen. De inblandade säger att verksamheten inte inbringar några större summor.

– Pirate Bay tjänar inga pengar. Varken jag eller killarna bakom sajten har fått några pengar. Det är bara rykten som finns hos media, säger Rasmus Fleischer, grundare av tankesmedjan Piratbyrån, som har ett nära samarbete med Pirate Bay.

Sanningen är att Pirate Bay tjänar ungefär 700.000 kronor per månad i annonsintäkter på sin sajt. Inkomster som de inte betalar skatt för. Om personerna bakom sajten inte får några pengar beror det på att dessa finns i ett skatteparadis.

Annons

Juristen på Pirate Bay avslöjar hur de komplicerade penningtransaktionerna går till och säger att alla är lurade.

– Vi har lurat alla. Pengarna hamnar i skatteparadiset British Virgin Island. Det går att upptäcka om man är smart. Pengarna skickas till ett företag som heter Random Media BVI, där BVI står för British Virgin Island. Svårare än så är det inte, säger Mikael Viborg, jurist hos Pirate Bay och en av de personer som utreds av åklagaren Håkan Roswall.

I korthet fungerar Pirate Bays penningstransaktioner på följande sätt. Huvuddelen av inkomsterna kommer från annonser och utbetalas från det svenska företaget Eastpoint till Random Media som ägs av israelen Daniel Oded. Random Media har visserligen ett telefonnummer till Stockholm men har adress i Genève.

Annons

På adressen i Genevé finns inget Random Media – däremot en finansinstitut som heter Geneva Management Group, GMG.

När jag ringer upp och frågar efter Random Media och Daniel Oded känner de varken till honom eller företaget hos GMG. Jag ber växeltelefonisten fråga runt på GMG och efter 10 minuter får jag svar av en person som kallar sig Heidari.

Heidari känner till Daniel Oded och Random Media och ger mig ett mobilnummer till Daniel Oded.

Annons

Daniel Oded berättar att han är den som förvaltar inkomsterna åt Pirate Bay samt äger företaget Random Media. Random Media existerar inte i fysisk bemärkelse utan har endast en brevlåda hos GMG som töms av Heidari.

GMG är ett stort schweiziskt-israeliskt finansbolag vars affärsidé är att placera pengarna i skatteparadis. GMG placerar sina pengar stabila lågskatteländer som Mauritius och British Virgin Islands.

–Jag tar hand om Pirate Bays pengar och har använt mig av GMG:s tjänster. Det är inget konstigt, det gör alla. Det mesta av pengarna går tillbaka till Pirate Bay för att driva deras serverhall, PRQ som ägs av Fredrik Neij och Gottfrid Warg, säger Daniel Oded.

Mikael Viborg säger att syftet med placering av pengar är att undvika skatt, men har en kluven inställning eftersom han trots allt bor i Sverige.

– Det största problemet är att komma åt pengarna och ta dem till Sverige, då måste man smuggla eller använda utländska betalkort, det är jobbigt eftersom man endast kan ta in mindre summor till Sverige, säger Mikael Viborg.

Så hur mycket tjänar Pirate Bay? Merparten av Pirate Bays inkomsterna kommer från annonsförsäljning på deras hemsida. Pirate Bay engagerade Eastpoint att sköta försäljningen.

–Annonsintäkterna ligger på mellan 600.000 till 800.000 kronor per månad säger Luar Busó, försäljningschef hos Eastpoint.

Eastpoint har nyligen sagt upp avtalet med Pirate Bay.

–De var omskrivna på ett sätt som vi inte ville bli förknippade med och hade omogna affärsmetoder, säger Anders Varveus, administrativ chef och en av ägarna till Eastpoint.

Pirate Bay anser att ni har lurat dem på annonspengar?

–De har nog inte förstått avtalet. Pirate Bay får pengar först när vi har fått pengar från annonsörerna som i fler fall inte har betalat, marginalerna är små, säger Anders Varveus vidare.

Ni tar ju 50 procent i provision, det är väl en hög marginal?

– Det låter mycket, men blir mindre kvar i slutändan, säger Anders Varveus vidare.

Eastoint blev av med kontraktet som ombud för .se domäner efter att en tekniker hos er kringgått kö reglerna. Hos NIC.se ansåg man att Eastpoint var kaxiga och arroganta när man påpekade felet.

–Vi är ett kaxigt företag, därför är vi störst i Sverige. Jag gillar uppkäftig attityd och en av mina idoler är SSU-ordföranden Anna Sjödin, säger Anders Varveus vidare.

Eastpoint köper upp företag i en snabb hastighet, varifrån kommer pengarna

– Pengarna kommer från S-E-Banken. De har varit snälla mot oss och vi känner dem personligen, säger Anders Varveus vidare.

Anders Varveus kaxiga attityd har varit ett signum ända sedan tiden med nyliberala Frihetsfronten i slutet av 1980 talet och deras svartklubbar i Stockholm.

Frihetsfronten, med förgrundsfigurer som Christian Gergils och OS-bombaren Mats Hinze, blev kritiserad för att de profiterade på illegal spritförsäljning. Nu avslöjar Anders vad pengarna användes till.

–Vi tjänade flera miljoner kronor som vi använde till att gömma flyktingar. Vi har aldrig berättat det förut av säkerhetsskäl. Vi samarbetade bland annat med Alsike kloster.

Nu för tiden gömmer jag inte flyktingar, däremot skänker jag pengar. Mina politiska åsikter handlar numera om mänskliga rättigheter, därför är jag starkt kritisk till USA ett land jag tidigare beundrade.

När du var engagerad i raveklubben Docklands glorifierade du droger, vad anser du idag?

– Det förekom droger, men det var aldrig något bråk. Man har ett personligt ansvar vad man stoppar i sig.

– Docklands var min kärlek, jag älskade att dansa till musiken. Samhället hade för negativ inställning till Docklands, avslutar Anders Varveus.

Peter Karlsson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Annons