Annons

Annons

Petter ger sig in i Spotify-bråket

"Vi har varit en handelsvara för skivbolagen för att komma åt aktier i Spotify", säger Petter.

Sony BMG tjänar storkovan på Spotify, skriver Aftonbladet i dag.

Sony BMG köpte för drygt ett år sedan aktier för 30.000 kronor som i dag har vuxit till 116 miljoner kronor. Men i upphovsmännens plånböcker märks inte avkastningen.

– Jag har själv försökt att fråga flera personer på skivbolagen, mitt och andras, hur mycket en artist tjänar när en låt spelas på Spotify. Men det svarar inte bolagen på, säger Petter till Aftonbladet.

Annons

Annons

Enligt Aftonbladet rör det sig om 1-2 öre per lyssning som går till artisten. Men norska Dagbladet skriver att skivbolaget Racing Junior endast fick 19 kronor när en av deras låtar hade spelats 55.100 gånger, vilket blir cirka 0,0003 kronor per lyssning.

– Jag tror att det kan röra sig om noll komma noll, noll, noll, noll, noll, eller väldigt lite iallafall säger Petter till Aftonbladet.

I går var det Magnus Uggla som ilsknade till på Spotify och sitt skivbolag Sony Music. Han anklagade, i sin blogg, sitt skivbolag för att ha sålt ut sina upphovsmän till Spotify. Han förbannade även att skivbolaget som var en av dem som gick i spetsen att stämma Piratebay nu var behandlade upphovsmännen lika illa.

För att jämföra ersättningarna så fördelade Stim sammanlagt 54,3 miljoner kronor för musik spelad på radio till upphovrättstagarna och deras skivbolag under 2008. Spotify delade ut 3 miljoner kronor under de 2-5 första månaderna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons