Finans Nyhet

”Pendeln slår tillbaka”

Taggar i artikeln

Affärsjuridik
Johannes Ericson (t.v.), ny managing partner på Hamilton, och Eric Halvarsson (t.h.), partner på Hamilton fr.o.m. den 1 juli, tycker sig se ett trendbrott i branschen. Foto: Hamilton AdvokatbyråJohannes Ericson (t.v.), ny managing partner på Hamilton, och Eric Halvarsson (t.h.), partner på Hamilton fr.o.m. den 1 juli, tycker sig se ett trendbrott i branschen. Foto: Hamilton Advokatbyrå
Johannes Ericson (t.v.), ny managing partner på Hamilton, och Eric Halvarsson (t.h.), partner på Hamilton fr.o.m. den 1 juli, tycker sig se ett trendbrott i branschen. Foto: Hamilton Advokatbyrå.
Publicerad

Ökad konsolidering är att vänta på den svenska advokatmarknaden. Det menar Johannes Ericson och Eric Halvarsson, delägare på Hamilton respektive Ashurst som under sommaren slår ihop sina verksamheter.

Efter att den svenska advokatbranschen under senare år sett en kraftig ökning av antalet mindre nischbyråer, ofta startade av delägare som bryter sig loss från större byråer, sker nu något av ett trendbrott.

Den 1 juli förlyttas all den verksamhet som bedrivs på Ashursts kontor i Stockholm till advokatbyrån Hamilton. De som i dagsläget är delägare på Ashurst blir därmed istället delägare på den nya gemensamma byrån, som ska fortsätta operera under namnet Hamilton.

Samgåendet innebär att byrån – med sina totalt 110 medarbetare, varav 27 delägare – blir en av de större aktörerna på den svenska advokatmarknaden, och hjärnorna bakom sammanslagningen tror inte att fallet Hamilton-Ashurst kommer att visa sig vara en engångsföreteelse.

Annons

– Det har skett en fragmentering av marknaden under de senaste åren. Nu ser vi däremot en trend då pendeln slår tillbaka mot en konsolidering, säger Johannes Ericson, som blir ny managing partner på Hamilton i och med sammanslagningen.

– Om man tittar internationellt har ju trenden varit konsolidering. Vi tror inte att utvecklingen i Norden, med en våldsam fragmentering med fler och fler nischbyråer, är hållbar, säger Eric Halvarsson, partner på Ashurst.

Anledningen till sammanslagninen av byråerna är dock inte densamma som när den senaste konsolideringsvågen sköljde över den svenska advokatmarknaden på 90-talet, menar Johannes Ericson.

Annons

Då handlade det för många byråer om att "skapa en stor verksamhet med många jurister". Nu ligger fokus istället på att möta en förändrad efterfrågan hos kunderna.

– Den konsolidering som äger rum nu är den första på många år, men det är viktigt att komma ihåg att vårt fall inte är en klassisk konsolidering. Det vi gör är uteslutande kunddrivet. Klienterna vill ha spetsrådgivning och de vill i ökande utsträckning ha det under ett och samma paraply, säger Johannes Ericson.

När byråerna går ihop slås också två distinkta kompetensområden samman; Hamiltons fokus på tvistelösning och obeståndsrätt och Ashursts renodlade transaktionsfokus.  

Annons

Att Hamilton i och med detta nu är att beteckna som en fullservice-byrå är dock inget man vill skriva under på.

– Jag gillar inte beteckningen fullservice-byrå. Den traditionella definitionen av en sådan är att man kan leverera all typ av kvalificerade juridiska tjänster oavsett vilket område det är. Det är ytterst få advokatbyråer i Norden som klarar av det, säger Johannes Ericson.

Men är målet att ta upp kampen med de riktigt stora i Sverige, exempelvis Vinge och Mannheimer Swartling?
– Vi ser det inte på det sättet. De gör det de gör, och de gör det väldigt bra. Vi har ett annat erbjudande, och vi tror att det appellerar till våra kunder. Sen är det ju upp till marknaden att bestämma hur man ser på oss, säger Johannes Ericson.

Den förväntade årliga omsättningen för Hamilton efter sammaslagningen uppgår till cirka 300 miljoner kronor. Det är med andra ord alltjämt en bit upp till de riktigt stora byråerna, vars omsättning under 2015 uppgick till 852 miljoner kronor (Vinge) respektive 1,4 miljarder (Mannheimer Swartling).

– Omsättning i sig självt driver inte vår utveckling. Däremot ser vi att det finns en tillväxtmöjlighet och stor potential i den här sammanslagna firman. Vi kommer definitivt fortsätta växa, men växandet är inte ett självändamål. Vi har inte satt något särskilt mål vad gäller omsättning, säger Eric Halvarsson.

Kan ni tänka er att göra ett liknande samgående i framtiden för att ytterligare vidga ert erbjudande?
– Nej, det tror jag inte. Vi har byggt ihop ett dream team och ser ingen anledning att göra en såhär oerhört ingripande manöver på marknaden framöver, säger Johannes Ericson.

Även om Johannes Ericson och Eric Halvarsson spår en konsolidering av marknaden tror de inte att de många nya aktörerna, i form av nischbyråer, kommer att dö ut eller lösas upp i samgåenden med andra byråer – åtminstone så länge de sköter sina kort rätt.

– Det kommer tveklöst att finnas mindre byråer som är mycket välmående även framöver, men det kräver att de har ett extremt vasst erbjudande. Och för de större byråerna är utmaningen att spetsa till sina tjänster, som vi gör, för att med bibehållen spetskompetens kunna ha en bredd, säger Johannes Ericson.

Vilken är er utmaning framöver?
– Den första utmaningen är ju att få ihop teamet, så att alla vet exakt vad de ska göra och vart vi ska, säger Johannes Ericson.

– Advokatsammanslagningar är notoriskt svåra att genomföra, det finns många exempel på det runtom i världen. Men vi känner att vi har samma syn på hur man ska göra det här, säger Eric Halvarsson.

Annons