Annons

Annons

Sitewide generic

Över 1 miljon offer för botnet-brott

FBI meddelar nu att antalet personer som drabbats av botnet-brott överstiger 1 miljon. En botnet är ett nätverk av datorer som infekterats.

Ett så kallat Botnet är ett nätverk av datorer som har tagits över genom skadlig kod. Infekterade datorer drabbas av datavirus och trojanska hästar.

Efter smitta ingår datorerna i ett dolt nätverk genom vilket illasinnade hackare kan styra attacker på avstånd. Datorerna kan få order att göra massutskick av skräppost eller att söka igenom webbsidor efter e-postadresser och annan information.

En så kallad botherder kan stjäla datorägarens identitet, sätta i gång massiva spam-utskick, så kallad click fraud (när man ökar antalet besökare til en sajt på falska grunder), få sajter att krascha och orsaka stora skador på webb-servrar. Phishing, spyware och annat ovälkommet sprids som en löpeld genom botnets.

Annons

Annons

FBI och USA:s justitiedepartement genomför just nu en operation som har lyckats identintifiera över 1 miljon offer för botnet-brott. Nu återstår att meddela alla brottsoffer om det skedda.

Satsningen har döpts till Operation Bot Roast. Projektet har lett till att få fast ett flertal personer som sysslat med kriminella aktiviteter.

Enligt Gartner kommer 75 procent av alla företag att vara infekterade med malware och annat elakt. En Google-undersökning påstod nyligen att åtminstone 10 procent av alla webbsidor är malware-infekterade.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons