Finans Nyhet

Order uppifrån: ”Fler kinesiska investeringar i Norden”

Taggar i artikeln

Investeringar Kina
Publicerad
Uppdaterad

Den första kinesiska advokatbyrån i Norden har etablerat sig i Stockholm. "Vi ser att det kommer fler större kinesiska investerare till Östersjöregionen, vilket innebär fler M&A transaktioner" säger Carl-Fredrik Hedenström, partner på Magnusson, till Realtid. Om utvecklingen fortsätter i samma takt så dröjer det inte lång tid innan Kina har gått om både Norge och Storbritannien i fråga om direktinvesteringar i Sverige.

Miriam Istner-Byman

Det är Grandall Law Firm – en topprankad kinesisk affärsjuridisk byrå med cirka 2.000 anställda jurister och 26 kontor runt om i världen – som har öppnat kontor i Stockholm.

Anledningen till etableringen är att de kinesiska investeringarna i Norden förväntas öka, säger Maggie Jie, Managing Partner på Grandalls Stockholmskontor, till Realtid.

Kina är nämligen, efter flera år av enastående tillväxt, i en förändringsfas där landet ställer om från en tidigare exportledd och tillverkande ekonomi till en modell som ska drivas av inhemsk konsumtion och utveckling av tjänstesektorn. Betydande vikt fästs vid områden som Sverige är särskilt utmärkande inom, däribland skogsindustrin, sjukvård, innovation, miljö och energi. Det skriver Business Sweden.

Annons

Enligt siffror från Mannheimer Swartling har de kinesiska direktinvesteringarna i Sverige tredubblats bara under de senaste åren. Förra året uppgick de utländska direktinvesteringarna i Sverige till cirka 100 miljarder kronor. Av dessa kom den överlägset största delen – hela 47 miljarder kronor – från Tyskland. De kinesiska direktinvesteringarna i Sverige uppgick samtidigt till 7,2 miljarder kronor. Det är visserligen betydligt lägre än Tyskland, men samtidigt högre än USA. Dessutom tredubblades Kinas investeringar i Sverige mellan 2014 och 2015. Om utvecklingen fortsätter i samma takt så dröjer det inte lång tid innan Kina har gått om både Norge och Storbritannien i fråga om direktinvesteringar i Sverige.

Anledningen till varför Grandall valde att etablera kontor just i Stockholm var att de betraktar Stockholm som "Skandinaviens huvudstad" med en relativt stor befolkning, goda affärsmöjligheter och bra informationsdistribution. Dessutom finns ju NASDAQ och Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC) här.

Grandalls Stockholmskontor kommer att fokusera på följande områden:

Annons

⦁ Kommersialisering av high-tech och innovation i de nordiska länderna
⦁ Skiljeförfaranden på Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut
⦁ Börsnoteringar på Europe NASDAQ
⦁ Olika investerarprojekt som ligger i linje med Kinas strategi "the Belt and Road" – presenterad av den kinesiska presidenten Xi Jinping 2013 och som syftar till att Kina ska föra en politik som leder till kraftigt ökade investeringar i utlandet. För Kinas regering är det ett sätt att både få ett ökat inflytande av kunskap och göra landet mindre ensidigt beroende av export.

Den svenska advokatbyrå som biträdde Grandall Law Firm vid etableringen av Stockholmskontoret var Magnusson Advokatbyrå.

Carl-Fredrik Hedenström, partner och en av cheferna för den kinesiska verksamheten på Magnusson, kommenterar:

Annons

Vilka trender ser du?

– Vi ser att det kommer fler större kinesiska investerare till Östersjöregionen, vilket innebär fler M&A transaktioner. Det har varit rätt avvaktande från det kinesiska hållet fram tills nu. Ett annat trendbrott är att det för kinesiska investerare handlar om att utveckla den kinesiska verksamheten med hjälp av det vi kan erbjuda snarare än att skapa en marknad för det kinesiska bolaget i Europa.

Varför ser vi fler M&A transaktioner nu?

– Kina är toppstyrt, så det här är något man har fått order om uppifrån. De medelstora kinesiska bolagen har en möjlighet att dra nytta av den här satsningen. Samtidigt har man från kinesiskt håll satt stopp för investeringar som inte anses strategiskt viktiga för Kina genom att försvåra för kineser att föra ut pengar ur landet.

Vilken typ av företag är kinesiska investerare mest intresserade av?

– Det är lite blandat, men framförallt handlar det om företag som de kan ha nytta av på den kinesiska marknaden. Svenska eller nordiska bolag som har någon slags ingenjörskonst eller miljöteknik är särskilt intressanta för kinesiska investerare.

Hur påverkar det den svenska marknaden att det kommer fler kinesiska investerare hit?

– Det är win-win. De större kinesiska investerarna har en önskan om att det ska bli bra i Sverige och drar nytta av att använda vår kompetens snarare än att flytta ut alltihop till Kina. De får en kvalitetsstämpel genom att vara här.

Maggie Jie är övertygad om att fler kinesiska advokatbyråer kommer att etablera sig i Norden i takt med att de kinesiska investeringarna ökar.

– Jag hoppas att Grandall kommer att stå ut i konkurrensen. Vi vill vara en ledande juridisk leverantör på den nordiska marknaden, avslutar hon.

Annons