Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Oljan styr den ryska börsen

OljaOlja
De låga oljepriserna utgör ett akut hot mot den ryska statsbudgeten.

Även under februari har det varit stor volatilitet på börserna. Generellt är det oljeprisutvecklingen som har angett riktningen. Om oljepriset stigit en dag har ryska börsen följt med upp och när det gått ner har den fallit. Framför allt är det de stora aktierna som rört sig och rörelserna har varit mycket stora. Fredrik Colliander som förvaltar Carnegie Rysslandsfond kommenterar marknadsläget i Ryssland.

De låga oljepriserna utgör ett akut hot mot den ryska statsbudgeten. Myndigheterna försöker nu med olika initiativ att öka intäkterna. I mitten av februari lanserade finansministeriet ett förslag om att öka beskattningen på oljebolagen. Argumentet är att budgeten, på grund av den progressiva strukturen på oljebeskattningen, förlorat oproportionerligt mycket intäkter jämfört med oljebolagen som gynnats av rubeldevalveringen. Man föreslår att man ska ändra formeln för mineralutvinningsskatten så att man kan få in ytterligare 12 miljarder i skatt från oljebolagen. Detta lär knappast bli populärt hos oljebolagen varför vi kan förvänta oss ett intensivt motstånd.

Ett annat sätt att öka budgetintäkterna är att påskynda privatiseringen. Tidningen Vedomosti rapporterade att allt är klart för privatisering av Sovcomflot, Aeroflot, Rostelecom, Transneft och Rosneft och att presidenten snart kommer att fatta beslut om dessa. Först ut verkar dock Bashneft vara. Lukoil har redan nu deklarerat sig beredda att köpa statens aktier i bolaget. De är dock viktigt för Lukoil att få majoritet i bolaget. Om Lukoil köpte 50 procent av Bashneft till marknadspris skulle det ge staten en intäkt på 2,5 miljarder dollar. Det vore en mycket bra början på privatiseringsvågen.

Softwareutvecklaren Luxoft, som fonden har en position i, kom med ett resultat som var något svagare än väntat och aktien föll efter resultatet.

Direktavkastningen på den ryska marknaden har varit hög under de senaste åren, men faller nu till följd av de lägre råvarupriserna. Investmentbanken VTB bedömer att direktavkastningen för RTS-index kommer att hamna på 3,1 procent i år.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Annons