Annons

Annons

Sitewide generic

Nya månadslönen: 900.000

Lönedubblingen hade ingen betydelse för valet att acceptera nya jobbet, säger Postens nya vd Lars Idermark, vars uppdrag är att köra breven med tåg i stället för flyg. Själv flyger han uteslutande när han veckopendlar från Västkusten.

KF:s vd Lars Idermark börjar efter årsskiftet som ny vd för Posten Norden, det sammanslagna danska och svenska Postverket.

Av KF:s verksamhetsberättelse för 2009 framgår att Idermark fick 5,656 miljoner i årslön, dvs en månadslön på strax över 470.000 kronor.

Den nya lönen, 900.000 enligt vad Idermark "efter ett tag" medger i en DN-intervju, utgör därmed nästan en fördubbling. Den är densamma som företrädaren Lars G Nordströms.

Annons

Annons

Nyligen utsågs Idermark även till styrelseordförande i Swedbank. Ersättningen till Swedbanks ordförande var enligt Swedbanks webbplats 1,7 Mkr under 2009, eller drygt 140.000 kronor per månad.

Realtid.se ringer Idermark, som sitter och går igenom posten på morgonen och snart ska in i ett sammanträde i kontoret vid Slussen i Stockholm, där Idermark har ett magnifikt hörnrum med utsikt över Saltsjön. Rummet kommer att bytas mot ett i Wingårdhs spektakulära "färja" i Solna.

Hej, grattis till nya jobbet. Vad fick dig att tacka ja?

– Posten Norden är ett företag som har ett välkänt varumärke och en stor kundbas.

Det har ju KF också.

– Ja, men Posten är ledande inom kommunikation och logistik och information. Och så är det en stor utmaning. Jag har varit fem år på KF nu och det här var en ny utmaning som dök upp, det är alltid intressant med nya utmaningar.

Hade lönefördubblingen någon betydelse?

– Nej, lönefrågor har aldrig drivit mig på det sättet. Jag går dit jag är intresserad av att gå, och Po0sten står inför utmaningar och förändringar. Posten är välskött och fusionen har gått bra, och som du har sett så är en ny stor investering på 2,5 miljarder just aviserad.

Investeringen handlar om en ny terminalstruktur, som bland annat innebär att Posten av miljöskäl kommer att använda sig av tåg i högre utsträckning framöver för att transportera sina försändelser, i stället för med flyg och på landsväg. Lars Idermark bor utanför Göteborg (i en villa vid havet i Kullavik, med lika magnifik utsikt som i KF-hörnrummet) och veckopendlar därför till jobbet i Stockholm (han har en övernattningslägenhet på Östermalm).

Hur reser du, flyg eller tåg?

– Det är en kombination av både flyg och tåg. Ofta flyger jag eftersom jag är här tidigt på måndagmorgnarna.

Hur många gånger av de 52 senaste veckopendlingsresorna har du åkt tåg?

– Ingen gång.

X2000 går väl rätt smidigt mellan Stockholm och Göteborg?

– Jo, men det blir mest flyg, jag är ofta här ganska tidigt på måndagmorgnarna.

Styrelsen, med ordförande Nina Jarlbäck (ordförande i Konsumentföreningen Svea och mångårigt s-kommunalråd i Eskilstuna) i spetsen, ska nu utse Lars Idermarks efterträdare som vd för den medlemsägda organisationen. Jarlbäck fick enligt årsredovisningen 916.000 kronor i ersättning för sitt arbete under 2009.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons