Annons

Annons

Sitewide generic

Nordea satsar på Bitcoin-teknik

Gör SEB sällskap i samarbete kring så kallad blockchain-teknologi. Projektet omfattar 25 storbanker, bland annat Citi, HSBC och Goldman. "Kan förändra finansbranschen i grunden."

Nordea följer efter SEB och ansluter sig till ett internationellt samarbete som syftar till att utveckla gemensamma bankstandarder för den så kallade blockkedjetekniken (blockchain) som ligger bakom virtuella valutan Bitcoin.

Projektet går under namnet Distributed Ledger Group (DLG) och leds av bolaget R3, enligt ett pressmeddelande på onsdagen.

SEB gick nyligen, som första svenska bank, in i samarbetet som totalt omfattar 25 internationella storbanker, däribland Citi, Deutsche Bank, HSBC och Goldman Sachs.

Annons

Annons

Blockchain-teknologin gör det bland annat möjligt att blixtsnabbt genomföra transaktioner mellan samtliga parter i ett nätverk.

"Tekniken har potential att förändra finansbranschen i grunden, och kan bland annat tänkas användas inom valutahandel, betalningar, emissioner av värdepapper, rapportering och regelefterlevnad", framgår det av pressmeddelandet.

– Vi strävar ständigt efter att skapa positiva kundupplevelser, och som Nordens största bank är det naturligt för oss att gå med i ett internationellt samarbete för att utforska nya sätt att skapa och erbjuda banktjänster, säger Erik Zingmark, biträdande chef för Nordea Transaction Products och medlem av DLGs styrgrupp, i en kommentar.

Flera experter från Nordea ska delta i de olika arbetsgrupperna och samarbeta kring analys, tester, design och teknik för att möta kraven på säkerhet, stabilitet, effektivitet, skalbarhet och regelverk.

– Den snabba teknikutvecklingen gör att konsumenternas och företagens beteenden och behov för-ändras i grunden. Vi vill bygga de bästa digitala upplevelserna för våra kunder, och håller just nu på att göra omfattande investeringar i nya IT-system och annan ny teknik för att vara konkurrenskraftiga i det nya banklandskapet. Därför är det här ett relevant samarbete för oss, säger Erik Zingmark, i en kommentar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons