Finans Nyhet

Nästa år avtar investeringarna

Publicerad

Konjukturinstitutet vill se en stramare finanspolitik och skriver ner sin tillväxtprognos något.

Realtid.se

Sverige är i en högkonjuktur där investeringarna är på hög nivå och arbetslösheten har minskat.  Men underskottet i statsfinanserna ökar både i år och nästa år, vilket avlägsnar finanspolitiken från överskottsmålet, skriver Konjukturinstitutet i sin nya prognos som publiceras idag.

Myndigheten skriver att BNP-tillväxten mattats av under första halvåret efter ett starkt år 2015 men att nedgången bara var tillfällig och att högkonjukturen fortsätter. BNP ökar med över tre procent i år och det är investeringarna och den ökade konsumtionen som driver tillväxten.

Samtidigt tror KI att investeringarna avtar nästa år och att det bidrar till långsammare ökning av BNP. Ett annat bekymmer som myndigheten lyfter fram är en bristande matchning på arbetsmarknaden, det vill säga hög arbetslöshet för vissa grupper i en period där många företag har brist på arbetskraft.

Annons

"En hög andel sysselsatta behövs framöver för att klara det ökade trycket på offentligt finansierade tjänster från allt fler äldre och yngre i befolkningen", skriver KI i prognosen.

I år och nästa år ökar det strukturella underskottet men konjukturen är stark, vilket väntas leda till en procyklisk finanspolitik som förstärker konjuktursvägningarna. Konjukturinstitutet vill därför se en stramare finanspolitik framöver för att minska behovet av det senare.

"Sett till konjunkturen och behovet att närma sig överskottsmålet hade det varit mer ändamålsenligt med en stramare finanspolitik. Med dessa utgångspunkter hade det varit lämpligt om nya åtgärder i budgeten för 2017 åtminstone var fullt finansierade. Det hade minskat behovet av åtstramning 2018 och framåt, då konjunkturutvecklingen är mera osäker", enligt prognosen.

Annons

I rapporten reviderar KI även ner sin tillväxtprognos med 0,3 procent från det tidigare 3,6 procent.

"Det är främst exportefterfrågan som nu ser ut att utvecklas svagare", framgår det av rapporten.

KI nämner också Brexit-effekten på Sverige och menar att den varit begränsad och påverkat Storbritannien mest, men att större följdverkningar kan inträffa om utträdet bidrar till att förtroendet för hela EU-samarbetet avtar.

Annons

Annons