Annons

Annons

Nakenscanner – nu också på Europas flygplatser

Bered dig på att visa upp ditt allra intimaste bagage. Jodå, "den virtuella platshandsken" kommer till Europa.

I fredags skrev Realtid.se om att flygplatsen i Melbournes nya säkerhetsscanner visar könsorganen på passagerarna. För att inte genera passagerarna görs dock ansiktena per automatik aningen suddiga.

Flygplatspersonalen kan välja ut individer som de tycker ser intressanta ut. De får sedan stå i ett bås i olika positioner medan tre bilder tas. Vips! Röntgenscannern visar upp kroppen som gud skapade den. Inklusive vapen, mynt, droger och annat icke önskvärt.

Kritiska röster säger dock att även om bilderna inte är av normal fotokvalitet så lämnar de inte mycket till fantasin. Med tanke på senaste tidens händelser där diverse känsliga bilder har hamnat på nätet, på The Pirate Bay och annorstädes, är det extra känsligt för integriteten.

Nu kommer det fram uppgifter om att Europa planerar röntgenkontroll på samtliga flygplatser. Så nu kan flygplatspersonalen få lära känna dig närmare än du någonsin drömt öm.

– Tiotals miljoner människor skulle bli digitalt fotograferade, nästan som om de vore nakna, säger Marco Cappato, italiensk liberal respresentant i Europaparlamentet.

– Europakommissionen försöker introducera de här åtgärderna utan att konsultera nationella regeringar eller europaparlamentariker, och det är helt enkelt oacceptabelt med tanke på de omfattande riskerna, säger Philip Bradbourn, talesman för inrikesaffärer hos det konservativa brittiska partiet.

EU-kommissionen insisterar dock på att förslaget bara är i ett tidigt stadie och poängteraratt de inte kommer att bli obligatoriskt.

I Europaparlamentet höjs dock röster om den effekt scannerpolicyn kan komma att ha på mänskliga rättigheter, dataskydd och personlig integritet.

– Det här tilltaget är onödigt, obefogat och inträngande, säger Bairbre de Brun som representerar irländska Sinn Fein i Europaparlamentet.

– Kommissionen har fört fram den här planen utan att bedöma effekten på fundamentala rättigheter eller mänsklig hälsa eller ens om den är kostnadseffektiva. Detta är en dåligt uttänkt plan, fortsätter han.

För att komma förbi integritetsproblematiken säger Europakommissionen att det är kommissionens uppgift att dra upp riktlinjer över hur dessa apparater ska opereras. En talesman för Europakommissionen säger till BBC att den nya tekniken skulle öka incheckningshastigheten. En av de starkast pådrivande krafterna är Antonio Tajani, Europas transportkommissionär.

Kritiker pekar på att EU med dylika tilltag utmanar grundläggande mänskliga rättigheter.

Debatten lär gå vidare den närmaste tiden då förespråkare och motståndare särskådar problemet med flygplatssäkerheten med lupp – och röntgen.

Källa: BBC News

SEB, Handelsbanken och fintech-aktör om GDPR

"Småföretagare borde fått bättre GDPR-vägledning"

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons