Finans Nyhet

Moderaterna: ”Anmärkningsvärt”

Taggar i artikeln

Moderaterna Nordea
Lars Hjälmered, statssekreterare (M)
Publicerad
Uppdaterad

Nordeas utspel är ett tydligt ifrågasättande av regeringens näringspolitik. Det säger moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered till Realtid. Han menar att regeringen har kommit med flera förslag som förvagar Sveriges konkurrenskraft.

Miriam Istner-Byman

Hur reagerade du på Nordeas utspel?

– Nordeas utspel är ett tydligt ifrågasättande av regeringens näringspolitik. Vi måste ha fler och inte färre huvudkontor i Sverige.  Jag anser därför att det är anmärkningsvärt att finansminister Magdalena Andersson tog rätt lätt på detta när det kom upp en diskussion om en eventuell flytt av Nordeas huvudkontor. Min reaktion är snarare det omvända. Det är oroande om Nordea och andra företag inte upplever villkoren i näringslivet tillräckligt gynnsamma. Utgångspunkten för mig är att vi ska fundera på hur vi kan ge Nordea, som är typexemplet på en internationell aktör,  och andra aktörer rimliga förutsättningar.

Tror du att Nordea menar allvar med sitt hot?

Annons

– Jag ser ingen anledning till att Nordea inte skulle gå ut med något som de inte kan stå bakom.

Vilken relevans har ett huvudkontor i ett land jämfört med lokala kontor?

–  Att ha ett huvudkontor istället för lokala kontor spelar roll, eftersom den lokala närvaron kan avgöra var skatten betalas, det kan ha betydelse för de frågor som fattas och man kan även erbjuda kvalificerade jobb, vilket resulterar i en god arbetsmarknad.

Annons

Vilka stora utmaningar ser du?

– Det finns två stora utmaningar i Sverige. Den första är utanförskapet. Trots högkonjunktur befinner sig många människor i utanförskap. Den andra är konkurrenskraften. I en liten och öppen ekonomi som Sverige är konkurrensen stenhård, vilket kräver politiska åtgärder. Diskussionen i Europa idag är hur man ska locka till sig finansiella jobb till sitt land efter Brexit. Ur det perspektivet vore det bra för Sverige att befästa sin plats som finansiellt centrum.

Lars Hjälmered menar vidare att en översyn över regelverket måste ske.

Annons

–  Näringslivets regelnämnds senaste undersökning om regelbördan visar att bara 1 av 100 företag anser att det har blivit enklare att starta företag under de senaste åren. Det är ett underbetyg till regeringen, eftersom statsminister Stefan Löfven gick till val på att vara pro-företagsamhet. Många av de förslag som regeringen har kommit med upplever många företag som dåliga. Här kan nämnas flygskatten, 3:12-reglerna, vinst i välfärden och passivitet i frågan om personaloptionerna.

Vilka åtgärder skulle Moderaterna vilja se?

– Flygskatten är direkt dålig, eftersom den inte har någon miljönytta och försämrar för näringslivet på så vis att Arlandas betydelse i Nordeuropa skulle minska. Det gäller också att ha en bred skattediskussion. Sverige måste ligga på en konkurrenskraftig nivå, vilket är viktigt för storföretag. Vi behöver inte ligga lägst, men vi måste ligga på en rimlig nivå.

Ett tredje område som Lars Hjälmered anser måste utvecklas  är att underlätta för arbetskraftsinvandring, eftersom många arbetsgivare skriker efter talanger.

– Om vi vill vara konkurrenskraftiga kan vi inte ha en ordning med långa handläggningstider och villkor som gör att människor som arbetar  och betalar skatt, men som tjänar några kronor mindre än vad man ska göra kastas ut ur landet.

Annons