Annons

Annons

Miljardskatt i bilder

I Enköping finns en okänd guldgruva med fem miljoner flygbilder över Sverige. Det sammanlagda värdet på marknaden är flera miljarder kronor.

Bilderna är från 1950-talet till nutid. Bilder från ovan är tagna på gårdar, torp, villor och bensinmackar.

– Det har blivit ett otroligt intresse kring gamla bilder. Massor av människor rotar i sitt förflutna. Bilderna har blivit en kulturskatt, säger Pereric Öberg, vd och ägare till Svenska Aero-bilder, till Realtid.se.

I princip finns varenda kåk i Sverige med i bildarkivet. Flera av husen är plåtade kanske fem gånger i cykler om tio år. Sedan var det bara att börja om från början igen, berättar Pereric Öberg.

Annons

Annons

Bolaget är ett av de få kvarvarande företagen i Sverige inom sin nisch.

En gång var de många. Guldåldern var från 1950-talet till 1970-talet. Typiska kunden var lantbrukare. Det fanns en uppsjö av säljare som knackade dörr.

– Många tror att det här är en utdöd verksamhet som har gått ur tiden. Men vi har köpt upp 6-7 företag och vi har även förvärvat andra flygfotoarkiv som Svenskt Flygarkiv.

Arkivskåp efter arkivskåp med bilder står uppställda i företagets skyddsrum.

Pereric Öberg berättar att 99 procent av bildmaterialet är analogt. Han har räknat ut att det skulle ta en person 200 år att scanna in alla bilder digitalt, eller ett år för 200 personer.

– Min förhoppning är att kunna lägga ut alla bilderna på nätet så att folk själva kan handla där, säger han.

Nu scannas bilderna in allt eftersom beställningarna kommer in från kunder.

Själv har han arbetat i 30 år med flygfoton. Först som säljare, fotograf, vd och numera företagsägare med sju anställda.

Han tog över Svenska Aero-bilder för fem år sedan, som då fanns i Stockholmsförorten Farsta. Billigare lokalhyror, hemlängtan till födelseorten och ett bättre geografiskt läge lockade honom till Enköping.

I dag tar företaget cirka 10.000 bilder om året på hus och industribyggnader runtom i Sverige. Tre av de anställda lever ett kringflackande liv och kränger bilder precis som förr. Normalpriset för en inramad bild kostar runt 5.000 kronor och uppåt.

– Vart femte besök leder till försäljning, säger Pereric Öberg.

På samma sätt räknar han värdet på de fem miljoner bilder han har i sitt arkiv.

– Ungefär 4 miljoner bilder har aldrig sålts ut. Ett snabbt överslag är att värdet på bilderna är 20 miljarder kronor om jag får allt sålt.

Svenska Aero-bilder fotograferar allt från helikopter. Det ger större frihet i bildval jämfört med flygplan, anser Pereric Öberg. Alla bilder tas under sommartid, då himlen helst ska vara molnfri för att inte huset ska skuggas. På samma gång är det en ständig jakt på tiden.

– Vi har högst 40 effektiva dagar om året på oss att fotografera. Solen lyser inte alltid från klar himmel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons