Annons

Annons

Sitewide generic

Mikael Fahlanders miljardprojekt i Haparanda

Vann upphandling om att bygga kombinerad multiarena och gymnasieskola.

Mikael Fahlander har satt siktet på Barentsregionen. Nu ska finansmannen, som gjorde sig ett riktigt klipp när han sålde bolaget Assistansia till riskkapitalbolaget Argan Capital 2008, bygga en multiarena i Haparanda för en miljard kronor.

I måndags blev det klart att hans bolag Avalanche Capital vunnit Haparanda kommuns upphandling om att få utveckla projektet. Avalanche Capitals förslag konkurrerade ut ett förslag från Peab som även innefattade engagemang av Hemsö.

David Lehto, affärsutvecklare på IQuity och talesman för Avalanche Capital, berättar för Realtid.se att projektet innefattar en arena för sportevenemang och konserter som kan ta upp till 4.000 personer och en gymnasieskola som ska hyras ut till kommunen i ett 25-årigt hyreskontrakt.

Annons

Annons

Förutom det innehåller förslaget, inspirerat av handelsområdet Bromma Blocks i Stockholm, butiker, restauranger, en biograf, en bowlinghall, hotell och ett parkeringshus. Totalt 25.000 kvadratmeter handel. En skybar och ett antal pooler ska kröna takvåningen. Arkitektkontoret White har ritat projektet som har planerad byggstart våren 2014.

Barents center, som projektet kallas, kommer att ligga i Haparanda men precis på gränsen till den finska staden Torneå.

De båda "gränsstäderna" fick ett uppsving när Kamprad bestämde sig för att etablera ett IKEA-varuhus i Haparanda 2005. Fastighetsmagnaten Roger Akelius satsade stort i staden med sitt SPA-projekt Cape East där bland annat världens största bastu inreddes. Men efter att Cape Easts restaurang brann ner sommaren 2012 bestämde sig Akelius hastigt för att helt lägga ner verksamheten och förklarade att han inte ansåg den tillräckligt lönsam.

Revisionsfirman PwC och Kaiding advokatbyrå har granskat Avalanche Capitals förslag och hittat en del tveksamheter i dess utformning. Redovisningen av vad som egentligen ingår i kommunens 25-åriga hyresavtal har bland annat inte ansetts tillräcklig, skriver Haparandabladet.

Haparanda kommuns kostnad för att hyra arenan och gymnasieskolan kommer att vara närmare 20 miljoner kronor per år, enligt Avalanche Capitals anbud.

– Jag tjänar alltid pengar på det jag gör. Det är inte välgörenhet, sa Mikael Fahlander till Norrländska socialdemokraten i början av mars.

Mikael Fahlander från Örebro har även gjort sig känd som hockey entusiast som har varit engagerade i Örebro Hockey som styrelseordförande och sponsor och i Karlskronas hockeyklubb. Haparandas hockeylag Asplöven kvalificerade sig i somras till allsvenskan.

Under 2012 blev det känt att Skatteverket hade Fahlander under lupp för att Fahlander, tillsammans med sin Assistansia-kompanjon Ibrahim Kadra, fört över en miljard kronor till Två bolag i Luxemburg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons