Finans Nyhet

Mastercard släpper nya handelslösningar

Taggar i artikeln

IT Mastercard
Foto: Mastercard
Publicerad

Mastercard lanserar en rad nya API:er för utvecklare via plattformen Mastercard Developers. API:erna innehåller olika säkerhets- och betalningsverktyg och produkter för säkrare handel, enligt kortjätten.

Mastercard erbjuder nu nya verktyg för säkrare handel för finansiella institutioner, handlare och leverantörer av digitala lösningar.

Där får utvecklare nu tillgång till över 40 olika betalnings-, data-, och säkerhetsprodukter samt tjänster för en enkel integration av innovativa digitala lösningar. Det framgår av ett pressmeddelande.

De senaste lösningarna har nu släpps på plattformen Mastercard Developers inom den nya kategorin New & Experimental API. Ett API är ett slags datadelande gränssnitt för dataöverföring mellan två eller flera parter.

Annons

Företagen som använder sig av plattformen kan därmed:

  • Ta emot mobila betalningar genom Masterpass QR code.
  • Ge kortinnehavare möjlighet att kontrollera när och var deras kort används genom att sätta varnings- och nekningsregler.
  • Förbättra servicen på restauranger och i butiker med Masterpass som låter restauranggäster beställa och betala via sin smarta telefon.
  • Testa chattbottar eller öppna upp för handel via egna lösningar över flera olika kanaler och plattformar med hjälp av Masterpass Chatbot.

När PSD2 införs nästa år väntas användningen av API:er explidera. Detta eftersom banker måste, om kunden vill det, dela med sig av konto- och transaktionsdata till tredjepartsaktörer, till exempel fintech-startups.

Nordea sjösatte därför exempelvis under våren sitt projekt "Open Banking". Som ett första led i satsningen lanseras under våren en så kallad utvecklarportal som ska göra det enklare för fintech-bolag att interagera med bankens system.

Annons

Portalen ska också fungera som en testmiljö för Nordeas API:er. Ett API är en digital plattform för effektiv dataöverföring mellan olika parter. Även Swedbank oc Handelsbanken laborerar nu med liknande projekt.

 

Öppna API:er och kontraktsförbud

API är en förkortning av "application programming interface" och hjälper företag att dela med sig av data på ett kontrollerat sätt. Ett API är också en specifikation för hur olika applikationsprogram kan kommunicera med och använda en viss programvara.Enligt PSD2 måste den aktör som vill samarbeta med en bank via öppna API:er genomgå en särskild kontrollprocess och licensieras av "de lokala lagstiftarna" som EU-kommissionen uttrycker det. Det är i dagsläget ännu oklart vilken svensk myndighet som ska utdela licenser.

EU har också beslutat att bankerna inte får kräva kontraktsavtal med externa aktörer som vill använda deras öppna API:er, då EU betraktar det som ett konkurrenshinder.

Källor: Dr Dobbs, EU-kommissionen och Gunnar Berger

Så kan kunddata delas via API:er – ett exempel

1. En bankkund vill länka samman sitt bankkonto med en fintech-app som kalkylerar utgiftsbudget.2. Kunden lämnar sin begäran om sammanlänkning till app-bolaget som i sin tur meddelar banken.

3. Banken kontrollerar om bolaget har en godkänd licens för API-samarbete.

4. När bolaget fått grönt ljus kan kunden dela med sig av sin bankdata till appbolaget. Dataöverföringen godkänns med kundens mobila bank-id.

5. Bolaget får bara använda den överförda datan för den specifika appen som kunden angett.

Källa: Gunnar Berger, Nordea

PSD2

EU:s nya betaltjänstdirektiv (PSD2) innebär att bankkunder kan låta så kallade tredjepartsleverantörer, till exempel fintech-startups, utföra finansiella tjänster åt dem med hjälp av bankdata.

Bankerna blir skyldiga att dela med sig av sina kunders kontodata till tredjepartsleverantörer om kunderna begär det. Dessa leverantörer kan sedan använda bankdatan i sina egna lösningar. Datan kan delas via öppna API:er.

Det finns dock redan otaliga exempel på samarbeten mellan banker och fintech-startups, både i Sverige och globalt. SEB investerade till exempel förra året 36 miljoner kronor i ekonomiappen Tink. Nyligen fördjupades samarbetet och under 2017 ska Tinks användare kunna ansöka om privatlån och kreditkort från SEB.

Det nya med PSD2-direktivet är att det istället är kunderna – och inte bankerna – som bestämmer vilka appar och bolag som de delar sin bankdata med.

Källa: EU-kommissionen

Annons