Annons

Annons

Sitewide generic

Lindab utesluter Creades ur styrelsen

UPPDATERAD: Storägaren ville byta ut orföranden. "Resultatet har stått och stampat sedan ett och ett halvt år tillbaka", säger Creades Per Frankling.

Valberedningen i Lindab beslutar att inte föreslå storägaren Creades vd Per Frankling som ordförande vid nästa årsstämma.

Frankling har dock förklarat sig stå till förfogande för omval och har reserverat sig mot valberedningens beslut, taget av Lindabs ordförande Kjell Nilsson, Fjärde AP-fondens Per Colleen och Lannebo Fonders Peter Rönström.

Ett beklagligt beslut, menar Frankling, särskilt med tanke på att Creades är bolagets störste aktieägare med 10 procent av aktierna.

Annons

Annons

Bakgrunden är att Creades velat byta ut styrelseordförande Kjell Nilsson.

-- Creades har i valberedningen initierat en diskussion om möjligheten att förnya styrelsearbetet i Lindab. Vår utgångspunkt har varit att vi – i likhet med i övriga bolag där vi är största ägare – skulle tillsätta ordförandeposten, men vi har även föreslagit såväl andra kandidater som processer som skulle kunna identifiera kandidater som skulle accepteras av de större ägarna. Trots att Creades därefter förklarat sig villigt att biträda ett förslag till årsstämman avseende omval av nuvarande styrelseordförande, har denna diskussion lett valberedningens majoritet till att lämna ett förslag till årsstämman, som innebär att den av Creades nominerade inte bereds plats i styrelsen, säger Frankling i en kommentar.

Investmentbolaget har varit storägare i Lindab sedan 2012 med undantag för en period under 2013 och inledningen av 2014.

Frankling uppger för Realtid.se att en diskussion om ordförandefrågan initierades av Creades men när övriga i valberedningen inte ville gå vidare var storägaren beredd att ställa sig bakom Kjell Nilsson under förutsättning att Frankling själv fick vara kvar i styrelsen.

– Men när de envisas med att kicka ut mig så kan vi inte stå bakom förslaget, säger han.

Creades ville förändra styrelsearbetet på grund av missnöje med Lindabs resultat.

– Vi tycker att det skulle kunna bli bättre om vi tittar på resultatet. Om vi undantar Building Systems som är stort i Ryssland så har resultatet verkligen stått och stampat sedan i varje fall ett och ett halvt år tillbaka. Vi tycker inte att styrelsen kanske kunnat följa upp det på rätt sätt och ha en diskussion kring de frågorna. Vi har väldigt goda erfarenheter av att ha en bra koppling mellan ägare och styrelse, säger Frankling.

En mängd olika förslag till ordförandekandidater lades fram av Creades.

– Det vi är vana vid som störste ägare som i Avanza, tidigare i Haldex och Concentric är att ha möjligheten att peka ut en styrelseordförande. Men vi föreslog även en del andra namn och vi föreslog hur vi gemensamt skulle kunna komma fram till en ordförande som vi var överens om i valberedningen. Men de andra var inte intresserade av det.

Frankling uppger att övriga i valberedningen fortfarande är väldigt nöjda med Lindabs utveckling och Fjärde AP-fonde, ny storägare under året är väldigt positiva till Kjell Nilsson.

Vad innebär detta för Creades ägarandel i bolaget?
– Vi ser potential i bolaget och vi är storägare, säger Frankling.

Realtid.se fortsätter söka valberedningens ordförande Peter Rönström för en kommentar.
 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons