Finans Krönika

Nu kan Christer Gardell sätta tänderna i Swedbank

Publicerad

"Helt klart borde dagens turer i storbanken ha fått honom att sätta igång sitt Excel-ark. Och han är sannolikt inte ensam", skriver Realtid.se:s krönikör Karolina Palutko Macéus.

Knappt två månader efter att Swedbanks vd Michael Wolf fick sparken var det dags för bankens ordförande att ta farväl. Anders Sundströms sorti ur Swedbank kan mycket väl vara början till slutet för honom även i andra sammanhang. Ett ifrågasättande av Finansinspektionen kan bli en belastning för folkrörelsen även i andra ledande positioner. Men frågan är om han ens räknas som en person av folkrörelsen längre. I gemene mans ögon tillhör han snarare numera etablissemanget. I alla fall befinner han sig långt bort från verkligheten för mannen på gatan.

Men detta är början till en annan spännande förändring, som det inte har pratats så mycket om hittills. En av Europas starkaste banker ligger vidöppen för en strukturaffär. När personen bakom Folksams stora innehav i banken försvinner kommer Folksam ganska snart vara mottaglig för en förändring. Och det är inte så konstigt. Inte minst med tanke på att Folksams stora innehav har varit ifrågasatt. Det har ansetts väga för tungt i portföljen ur ett försäkringstagarperspektiv

Och med tanke på att de lågt hängande frukterna i form av kostnadsbesparingar för länge sedan är plockade, och att ökade intäkter är betydlig svårare att få att blomstra, kommer aktiekursen troligen ha ett ganska medioker resa framöver. Direktavkastningen kommer förvisso kunna fortsätta vara den bästa i sektorn men frågan är om det räcker för Folksam.

Annons

Med Swedbank tog försäkringsbolaget förresten ett ”bett” som kanske är det bästa någon gjort på länge, men när det mesta nu har hämtats hem, och stora delar av ledningen som tog banken från den nära döden upplevelse den befanns sig i 2008 är borta, är det dags för nästa steg. Inte bara för Folksam.

Swedbank har en stark bas i Sverige och en stark position i Baltikum men är betydligt svagare i våra grannländer Norge, Danmark och Finland. Det borgar för en stark match med Danske Bank. På så sätt skulle vi få en ny nordisk konkurrenskraftig spelare som kan utmana andra. DnB är en annan tänkbar partner. De tre andra storbankerna är inte aktuella av den enkla anledningen att en sådan affär inte skulle få grönt ljus av konkurrensskäl.

Men vem ska kliva in och ta ägaransvar? Sparbankernas andel är för liten. Å andra sidan har den tidigare riksgäldschefen Bo Lundgren tagit plats i styrelsen för Sparbankernas Riksförbund och vem vet vad han skulle kunna hitta på. Att riskkapitalisten Christer Gardell som ju via Cevian är delägare i Danske Bank har följt Swedbank på nära håll är väl känt. Om han agerar blir det i kulisserna och inte på scenen, men helt klart borde dagens turer i storbanken fått honom att sätta igång sitt Excel-ark. Och han är sannolikt inte ensam. Även de internationella investmentbankerna fick med dagens besked ett nytt ”case” serverat att börjar jobba med efter frukost.

Annons

Och det har onekligen uppstått en möjlighet att skapa en spännande strukturaffär i Norden. Det är ett momentum som uppkommer ett fåtal gånger. På samma sätt som det dök upp när Industrivärden imploderade har det nu kommit till Swedbank.

Det är ingen överraskning att Anders Sundström inte får förnyat förtroende. Han hade överlevt högst ett år, om ens det. Inte heller Lars Idermark lär bli särskilt långvarig. Kopplingen till Anders Sundström är för nära.

Annons