Annons

Annons

Sitewide generic

Gott slut och Gott Nytt år!

Börsåret 2016 är över.

 När vi gick in i det nya året var de få som trodde att vi skulle få ett år med stigande aktiekurser – redan den första handelsdagen föll Stockholmsbörsen med över 3 procent. Den främsta anledningen till den svaga starten på börsåret var konjunkturoro i Kina.

Staffan Erfors

Staffan Erfors

Temat för börsåret 2016 har varit politik, Kina-oro och fortsatt lågt ränteläge.

Det har varit ett år som kantats av en rad viktiga makroekonomiska händelser. I juni röstade Storbritannien för Brexit och i november blev Donald Trump oväntat USAs 45:e president. Och i början av december blev det en hård förlust för ja-sidan i folkomröstningen om ny grundlag i Italien.

Men börsen har ändå tuffat på. Jag träffade Carnegie Fonders stjärnförvaltare Simon Blecher ett par dagar före jul och han konstaterade att ”det tog tre veckor för börsen att återhämta sig efter Brexit, tre timmar att återhämta sig från Donald Trump och tre minuter att återhämta sig från folkomröstningen i Italien”.

Och visst finns det fog för optimism. Trots den svaga starten på börsåret och den makroekonomiska oron i kombination med ett oljepris som åkt berg-och-dalbana så har Stockholmsbörsen ändå gått upp med drygt 9.5 procent (OMX SPI, 28 dec 2016). Årets vinnare har dock varit de som placerat i småbolag då OMX Nordic Small Cap gått upp drygt 19.5 procent (28 dec 2016) sedan årsskiftet.

Då även december blev en bra månad har börsen totalt gått upp i fem år i rad – detta har inte hänt på 20 år – vilket ökar risken för en baksmälla när vi går in i 2017.

Men jag väljer att vara optimist. Inte bara för hur börsen ska utveckla sig utan jag tänker då främst på Realtids framtid.

Annons

Annons

I dagarna blev det klart att Qviberg-sfären via sitt bolag Custos gått in som storägare i Realtid. Custos satsar initialt fyra miljoner kronor och får 25 procent av aktierna i Realtid Media.

Realtids vd Jonas Wiwen-Nilssons strategi för företaget ligger fast och med stöd av de nya starka ägarna är det min övertygelse att Realtid kommer bli den ledande finansiella nyhetssajten i Sverige.

Det kommer hända mycket nytt med Realtid i vår och jag är glad att ni är med på vår resa.

Gott slut och Gott Nytt år!

Staffan Erfors, chefredaktör Realtid

Senaste krönikorna