Annons

Annons

Sitewide generic

Konkurserna minskade under 2016

2016 varit ett bra år för svenskt näringsliv. Under året gick totalt 5.392 aktiebolag i konkurs. Det är den lägsta siffran sedan 2008.

Under 2016 gick totalt 5.392 aktiebolag i konkurs, vilket är en minskning med fem procent jämfört med året innan och den lägsta siffran på åtta år. Det rapporterar det svenska kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

–  Vi kan lägga ännu ett år bakom oss med minskande antal konkurser och vi får backa till 2008 för att hitta så pass låga siffror. Det är glädjande att det har varit ett så bra år för svenskt företagande, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

De län som minskat mest under året och som uppvisar starkt sjunkande siffror på årsbasis är Gotland (-53%), Västmanland (-32%) och Gävleborg (-20%). Länen som ökat mest under året är Örebro (+13%), Värmland (+9%) och Kalmar (+7%). Totalt 6 av 21 län har ett ökat antal konkurser på årsbasis jämfört med året innan.

Sett till våra storstadsregioner har både Skåne (-18%) och Västra Götaland (-9%) haft en stark utveckling och kan uppvisa en stor minskning av antal konkurser under året. Stockholm däremot går mot strömmen med en ökning på fem procent.

Den största konkursen under 2016 stod bitcoinföretaget KnC för, detta med sju konkursade företag i koncernen och en total omsättning på 976 miljoner kronor.

Annons

Annons

Sett till december månad gick 479 företag i konkurs, även detta en minskning med fyra procent jämfört med samma månad året innan. December månads tre största konkurser, sett till omsättning, skedde alla i Stockholm. Störst både till omsättning och antal anställda var godsoperatören Rushrail (190 miljoner och 61 anställda). Därefter Brunner & Brunner Bygg (163 miljoner) och Alderholmen Logistik (79 miljoner).

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons