Annons

Annons

Sitewide generic

Kolla filmen som bananjätten vill stoppa

Bananjätten Dole har stämt en svensk dokumentär-filmare som följt en Los Angeles-advokats kamp för flera tusen nicaraguanska fruktarbetare.

Arbetarna anklagar Dole för att ha skadat dem genom att använda ett förbjudet växtgift.

– Jag trodde ändå inte att det skulle gå så långt så att det blev en stämning. Dole kom ju med alla de här hoten innan de ens sett filmen, säger filmaren Fredrik Gertten till Dagens Nyheter.

Gerttens amerikanska advokat, Richard J Lee, kritiserar Doles agerande:

Annons

Annons

"Mina klienter och jag menar att stämningen saknar grund och att den representerar det senaste i en rad skrämmande trakasserier från ett multinationellt företag mot ett litet", skriver han i ett uttalande enligt DN.

Filmen Bananas! har en budget på åtta miljoner kronor. Bland medproducenterna finns Svenska filminstitutet och tv-bolag i USA, Danmark och Kanada.

Gertten anser dock att Doles hot har resulterat i ett växande intresse för filmen men samtidigt kräver det "enormt mycket kraft och kostar pengar".

Filmen fick inte tävla vid filmfestivalen i Los Angeles nyligen efter påtryckningar från Dole. Den tilläts dock visas där utom tävlan.

– Nästan varje natt får jag sitta i telefonkonferens med olika personer och mina advokater i USA, förklarar han i tidningen.

DN skriver att stämningen riktar sig både mot Gertten, hans filmbolag WG Film AB i Malmö och producenten Margarete Jangård.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons