Annons

Annons

"Klimatfrågan drivs av pengar och inte vetenskap"

”Jag har goda nyheter och jag har dåliga nyheter”, sa miljöprofessorn Fred Singer, som är huvudtalare på den alternativa klimatkonferensen i New York.

NEW YORK Ett par hundra klimatskeptiker sammanstrålar denna vecka i New York för att höra forskare och politiker attackera Al Gore Jr och FN:s klimatpanel.

– Det är skrämmande att politikerna har köpt ett felaktigt budskap om klimatet och nu fattar en mängd mycket dyrbara beslut, säger svensken Fred Goldberg, som varit med i utarbetandet av den alternativa klimatrapport som lades fram under konferensen.

Den alternativa klimatkonferensen, 2008 International Conference on Climate Change, arrangerades av Heartland Institute, en starkt konservativ organisation som 1999-2005 finansierades av ExxonMobile.

Annons

Annons

Besökarna bjöds på en lång rad presentationer från internationella forskare och klimatskeptiker, samt från politiska debattörer och lobbyister.

Stämningen präglades å ena sidan av uppgivenhet på grund av underläget i den internationella debatten, men å andra sidan fanns en trovisshet om att man på sikt ska kunna vända den politiska opnionen genom bättre organisation och konferenser som denna.

Tonen i debatten var ofta hård och sarkastisk, särskilt i de politiska panelerna. ”Vem är det som tjänar mest på denna masshysteri?” frågade en deltagare i Marriott Marquis Sky Lobby på 16:e våningen.

– Europa skulle kunna vinna på om USA:s konkurrenskraft försvagas på grund av regler för att begränsa utsläpp av koldioxid som leder till långsammare tillväxt, föreslog Alexandra Bourne, vice president för policy och strategi vid Heartland Institute.

Hon föreslog också att en del oljerika länder och även Al Gore Jr, kan komma att vinna ekonomiskt på åtgärderna mot växthuseffekten.

– Det handlar om ett knep för att tjäna pengar, sade hon (money making scheme) och tillade att om det verkligen varit en klimatkris så skulle man snabbt kunna fixa den genom att snabbt satsa på mer kärnkraft.

Det allra allvarligaste med politiken mot klimatförändringen var enligt henne och de många andra konservativa tankesmedjorna som fanns på plats – Americans for Tax Reform, Cato Institute, Frontiers of Freedom Institute med flera – att det leder till krav på mer offentlig reglering.

– Vi måste istället låta marknaderna styra. Politikerna bör hålla sig borta, sa Alexandra Bourne.

Lord Monckton, som en gång var rådgivare åt Margaret Thatcher, häcklade Al Gore Jr och majoriteten av klimatforskarna och presenterade under måndagens lunch ett slags resolution som krävde ett slut på det som i hans ögon framstod som rena tramset.

Han skyllde hela rörelsen mot den globala uppvärmningen på den internationella vänstern och massmedia. Dessutom varnade han för att missbruk av vetenskapen kan döda människor och exemplifierade med Hitler, Stalin och Mao.

– Jag har goda nyheter och jag har dåliga nyheter. Låt oss börja med de goda, sade Fred Singer, som var dagens huvudtalare. Han är miljöprofessor vid Univesity of Virginia och vid George Mason University samt grundare av Science and Environmental Policy Project. Han har också en lång karriär både som forskare och vetenskaplig rådgivare åt federala myndigheter, inklusive EPA. Han har också skrivit boken ”Unstoppable Global Warming” som är en vidräkning med Al Gore Jr och FN:s klimatpanel IPCC.

Fred Singer sa med ett citat från Al Gore Jr att ”den vetenskapliga frågan är avklarad” (”the science is settled”), men hans slutsats var snarast den motsatta än Gores.

– Forskningen är entydig i den meningen att vi har bevis för att det mesta av klimatförändringarna har naturliga orsaker och inte beror på mänsklig aktivitet. Det är mitt huvudbudskap. IPCC har fel på denna punkt. Om vi har rätt så blir konsekvenserna långtgående, särskilt de politiska. Om klimatförändringen primärt har naturliga förklaringar så kan de inte stoppas och att CO2 inte är en förorening och att det är totalt meningslöst att försöka reglera utsläppen av gaser som leder till växthuseffekten, sa Fred Singer.

– Den dåliga nyheten är att det har tagit lång tid innan vi nått denna insikt och att tåget går åt motsatta hållet, vilket är uppenbart om man lyssnar på våra tre presidentkandidater. En av dem kommer att sitta i Vita Huset nästa januari. Faran är att vetenskapen håller på att bli irrelevant. Frågan drivs nu av pengar. Jag missunnar inte mina kolleger de två miljarder dollar som den federal regeringen spenderar på klimatforskning. Mycket spenderas väl. Regeringen senderar 5 miljarder dollar på forskning om planeten och kongressen överväger att spendera 17 miljarder dollar i subsidier och skattelättnader för klimatentreprenörer inom vind, solkraft och annat. Resultatet har blivit att många har insett att man kan tjäna pengar på klimatförändring. Al Gore gick först men de följer honom snabbt. Vi har därmed risken att denna utvecklingen inte går att stoppa, åtminstone inte på ett tag, med stor ekonomisk skada som följd. Det är det som är den dåliga nyheten, sa han.

Det fanns många utländska deltagare på konferensen. En av dem var Fred Goldberg från Lidingö. Han har sedan sin examen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm varit egenföretagare i 30 år, men blev för fyra år sedan intresserad av klimatfrågan. Han säger att han när han började studera klimatfrågan blev alltmer skeptisk.

– Jag hittade en mängd konstigheter och ställde våra politiker mot väggen, vilket bland annat ledde till att jag fick i uppdrag av dåvarande rektorn Anders Flodström på KTH att tillsammans med Peter Stilb arrangera en klimatkonferens. Jag lärde känna många berömda forskare och fick lära mig rätt mycket om vad som är rätt och fel i klimatet. Sen har jag gjort lite egna studier och en del arbeten och föredrag i ämnet. Jag blev inbjuden hit för att presentera mina rön här, säger Fred Goldberg från Lidingö.

Konferensens starka politiska vinkel stör honom inte.

– Det som är skrämmande är att politikerna har köpt ett felaktigt budskap om klimatet och nu fattar en mängd mycket dyrbara beslut. USA har kommit lindrigast undan hittills, de har ingen koldioxidskatt på sin bensin och el som vi har i Sverige. Det är ett ganska allvarligt problem vi har i Sverige. Och nu ska man vidta en massa andra åtgärder för att minska koldioxidutsläpp, men sanningen är att utsläpp av koldioxid inte har någon som helst påverkan på klimatet, utan enbart är nyttigt för växtligheten på jorden och våra skördar osv.

– Jag har sett Al Gore Jr:s film några gånger och deltagit i debatter. Inte ett enda ord han säger är vetenskapligt korrekt.

– Vi har ett mycket stort klimatproblem framför oss, men det är inte det som politikerna tror, utan att vi går emot en liten istid, mycket snart såvida vi inte redan känner av den. Den globala medeltemperaturen har minskat 0,63 grader på ett år och det är möjligt att det är första signalen på en ny liten istid. Vi kommer då att få mycket sämre skördar framöver med missväxt och hungersnöd. Problem som politikerna borde fokusera på och inte att jorden håller på att bli för varm, säger han.

Konferensen i New York är början i en ny offensiv från klimatskeptikerna och konservativa grupper som Heartland Institute.

– Denna konferens är inte en enstaka händelse. Rörelsen måste nu organiseras och vi har planer för det, sade organisationens president Joseph Bast under måndagens lunchmöte.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons