Finans Nyhet

Klimatchocken som gått i baklås

Publicerad

Glöm det där med att smältande isberg får Maldiverna att försvinna i havet. Nu har den svenske geofysikern Nils-Axel Mörner gått till storms om att havsytan snarare sjunker.

– Att havet stiger stämmer överhuvudtaget inte med observationer från verkliga världen, skriver han i norska nättidningen Forskning.no.

Nils-Axel Mörner arbetar vid Stockholms universitet, och har länge ifrågasatt klimatforskarnas katastrofscenarier.

Framför allt FN:s klimatpanel IPCC som hävdar att havsytan står inför en katastrofal höjning.

Annons

Enligt Nils-Axel Mörner har havsytan runt Maldiverna inte stiget en enda millimeter det senaste decenniet. Däremot har den sjunkit med minst en decimeter under de senaste 20 åren, hävdar han.

Tidigare var han ordförande i den internationella organisationen ”INQUA, inriktat på förändringar av havsytan och kustevolution.

– Vi studerade problemet som ett generellt tema under perioden 1999 till 2003, och diskuterade det på fem olika internationella möten, alltid med samma resultat. Nämligen att vi inte kan förvänta oss av någon allmän översvämning.

Annons

Istället kom organisationen fram till att vi inom en 100-årsperiod på plus/minus 10 centimeter – allra högst.

Nils-Axel Mörner ger exempel på ön Tuvalu i Stilla havet, som också ska vara på väg att dränkas av havet.

– Faktum är att 25 års mätningar av havsnivån inte visar några tecken på att stiga runt ön, säger han.

Annons

Så varifrån kommer påståendena?

I detta fall pekar Nils-Axel Mörner på japansk ananasindustri, som anklagas för att ha förstört grundvattnet på ön.

– Istället för att säga ”Sorry, we made a mistake”, skyller de på den globala uppvärmningen. Den har gjort att havet har dragit in saltvatten i grundvattnet.

Alla känner till att Venedig kämpar mot havets krafter. Verklighetens data visar annat. Snarare tvärtom, trenden har varit den omvända, enligt honom.

Nils-Axel Mörner dömer även ut satellitmätningarna. De bygger på subjektiva ”korrektionsfaktorer”, utan att vara baserade på egentliga satellitdata.

– Det kan aldrig vara tal om att havet kommer att stiga med ”en halv till en meter” det här århundradet. På sin höjd kan det komma att röra sig om 10 centimeter, säger han.

Annons