Finans Nyhet

Katalogföretagen tar till fulare knep

Publicerad

<pufftextlänk>”Hej, har du möjlighet att bekräfta er adress?” Den frågan fick receptionisten på MTV.</pufftextlänk> När en faktura sedan dök upp till företaget visade det sig att hon, utan att veta det själv, köpt en plats i en annonskatalog. ”Det är så där de riktiga skojarna gör och det är naturligtvis oacceptabelt”, säger säkerhetschefen på Svensk handel, Dick Malmlund, till Realtid.se.

När personalchefen på MTV, Louise Kristensson, fick se fakturan, på något över 3.000 kronor, ringde hon omedelbart upp företaget bakom ”annonsförsäljningen”.

Det visade sig vara det ökända katalogföretaget Gyllene sidor, som tidigare funnits med på Svensk handels så kallade Varningslista.

– Jag ringde upp säljaren som sa att han hade en bandinspelning där vår receptionist accepterat en beställning av en annons, säger Louise Kristensson, till Realtid.se.

Annons

Enligt Louise Kristensson hade receptionisten fått bekräfta en adress och inte på något sätt förstått att det handlade om ett annonsköp.

Dick Malmlund är inte förvånad över försäljningsmetoden. Varje dag tar mellan 10 och 15 företag kontakt med Svensk handel i liknande ärenden.

Att katalogföretagen nu riktar in sig på exempelvis receptionister kan vara en följd av Svensk Handels information till de som vanligtvis råkar ut för den typen av försäljning.

Annons

– Ger man sig på en receptionist så är det ingen vi normalt sett har med bland de som vi informerar om detta. De är så fult att göra så, säger Dick Malmlund.

Som ett led i informationen har Svensk handel en Varningslista, som uppdateras löpande. Där finns vanligtvis mellan 70 och 90 företag.

– Vi har även en kandidatlista som inte är publicerad och där vi har företag som vi har på känn inte sköter sig och som vi därför bevakar, säger han.

Annons

Totalt uppskattar Dick Malmlund att det finns mellan 125 och 150 katalogföretag med oseriösa försäljningsmetoder. Och förutom klagomålen till Svensk handel så vänder sig en hel del företag till polisen. Mellan 20.000 och 25.0000 polisanmälningar för bedrägeri eller försök till bedrägeri blev det under 2005.

– Men det är bara toppen av ett isberg, betonar Dick Malmlund.

– Vi får in klagomål från allt utom privatmarknaden som vi har hänvisat till konsumentverket. Och i dag går ingen fredad från skojarna. Både bostadsrättsföreningar, ålderdomshem och tullen har råkat ut för det här, säger han.

Svensk handel rekommenderar alla som upplever att de blivit vilseledda att kontakta polisen. För MTV löste det sig på annat sätt. Louise Kristensson krävde att få tala med Gyllene sidors vd Mika Andersson.

– Jag sa till honom att det var oacceptabelt att inte kolla vem på ett företag som har rätt att godkänna sådana beställningar och han höll med och lovade att direkt avkreditera det här, säger hon.

För Gyllene sidor som, enligt Dick Malmlund, finns med på Svensk handels bevakningslista, återstår det att bevisa att de är seriösa. Annars hamnar bolaget återigen på Varningslistan.

– Jag har haft en dust med vd:n för Gyllene sidor och förklarat att om fler sådana ärenden kommer upp så måste vi ompröva vårt beslut. Och då kan de placeras på listan, säger Dick Malmlund.

Annons