Finans Nyhet

Tips för att få ett nytt jobb

JärnvägsspårJärnvägsspår
Dags att byta spår i karriären?
Publicerad

Om det är längesedan du sökte jobb kan det vara bra att uppdatera dina kunskaper om jobbsökarprocessen. Här berättar Finansförbundet hur du ska gå tillväga.

Oskar Holmer, ombudsman på Finansförbundet, börjar med att tipsa om att först gräva där du står. Kanske behöver du inte flytta på dig för att få en ny utmaning. Men han slår också fast att om du inte får den utveckling du söker eller om chefen inte ser din potential så är det hög tid att söka sig till en annan arbetsgivare.

Att gå från något är dock ett sämre utgångsläge än att gå till något. Fundera därför först på vart du vill gå och gör en målbild. Då blir det lättare att navigera mot ditt nya jobb. När du gjort detta är det dags att börja söka.

– Gå igenom vilka viktiga kontakter du har i ditt nätverk, både professionella och privata. Be dem hålla utkik efter jobb åt dig, men var lite försiktig med vem du pratar med. Det kan bli jobbigt om det kommer till chefens kännedom att du söker dig vidare. Be även om att få tips på hur de har gjort för att söka sig vidare och dela erfarenheter med varandra, säger Oskar Holmer.

Annons

Det personliga nätverket är viktigt, men det är minst lika viktigt att se till att cv och Linkedin är uppdaterade för att lyckas med jobbjakten. Är du medlem i Finansförbundet kan du skicka in ditt cv för granskning. Det är en tjänst som även andra fackförbund brukar stå till tjänst med.

Dags att hitta jobbet! Lediga tjänster finns på självklara ställen som jobbsökarsajter eller direkt på arbetsgivarnas hemsidor. Men många jobb tillsätts även internt och syns kanske bara på intranäten.

– Börja därför titta där om du kan tänka dig att jobba kvar inom ditt eget företag. Om du hellre vill till ett annat företag kanske du känner någon som jobbar där som kan tipsa om internt utlysta tjänster.

Annons

När du sedan hittat ett jobb som känns intressant så gäller det att skriva en riktigt bra ansökan.

– Tänk på att det ska finnas ett tydligt fokus både i ditt cv och personliga brev så att ansökan blir konkret, koncist och relevant. Ett personligt brev ska svara på de två frågorna varför du vill ha det här jobbet och varför de ska anställa just dig.

Leder din ansökan till en intervju kan du förbereda dig på flera sätt, till exempel genom att läsa på mer om företaget, fundera över svaren på vanliga frågor och vilka frågor du vill ställa. Ett tips är att kontakta den fackliga representanten för att få bakgrundsinformation om arbetsplatsen och företaget.

Annons

– Anställningsintervjun är att tillfälle du ska maxa och ta vara på. Tänk igenom vad du vill få sagt, vad du vill veta och visa att du är genuint intresserad av jobbet. Ställ mycket frågor, var entusiastisk och visa att du är engagerad och kunnig, säger Oskar Holmer.

Checklista för jobbsökandet

1. Inventera ditt nätverk och lista alla personer du har kontakt med inom branschen.

2. Uppdatera ditt cv och din Linkedin-profil.

3. Leta jobbannonser på intranäten, direkt på företagens sidor eller via jobbsökarsajter.

4. Ska skriv en bra ansökan och, om du är med i facket, be att få den granskad av den fackliga rådgivningen.

5. Förbered dig för anställningsintervjun, både på vilka frågor som du kan få svara på och vilka du vill ställa.

Källa: Finansforbundet.se

Annons