Finans Nyhet

Stressmakare eller drömchef?

Maria KindnessMaria Kindness
Publicerad

Är du en chef som lyfter dina medarbetare eller sänker du dem? Här reder coachen och ledarskapsutvecklaren Maria Gerlofson ut vad som skiljer drömchefen från stressmakaren.

Häromveckan skrev coachen och ledarskapskonsulten Maria Gerlofson ett uppskattat inlägg på Linkedin om det goda ledarskapet.

"Ett gott ledarskap förebygger stress. Det vet de flesta," konstaterar hon och skriver vidare att chefer ofta är stressade och hinner inte riktigt med att vara de goda ledare de vill vara.

Möten, mail, telefon och administration tar ofta mycket kraft och tid. I de nya riktlinjerna från Arbetsmiljöverket får cheferna ett större ansvar för att skapa bra psykosocial arbetsmiljö.

Annons

Maria Gerlofson har därför listat nio saker som skiljer drömchefen från stressmakaren. Kolla själv nedan om du lyckas vara en drömchef eller om du snarare skapar mer stress.

"Är du oftast en stressmakare är det dags att ändra beteende", skriver hon, men understryker också att de nio sakerna är grovt generaliserade bilder. 

"Ingen av oss är perfekt, inte heller chefer. Att vara en stressmakare kan vara något du lärt dig av andra och trodde var det bästa sättet att leda på. Dessutom gör andra kollegor likadant. De flesta av oss är stressmakare då och då, utan att tänka på det. Det är ju så mycket annat att göra."

Annons

"Men i längden mår varken du eller organisationen bra av det. Känner du igen dig kanske det är dags att ändra beteende, kanske med hjälp av någon utomstående! Som en coach eller ledartränare?", skriver Maria Gerlofson avslutningsvis.

9 saker som skiljer drömchefen från stressmakaren

1. En drömchef ser till att arbetstiderna är rimliga i förhållande till uppdraget. De hjälper medarbetare att prioritera om det behövs. En stressmakare begär hela tiden att alla ska jobba över och är otydlig med vad som är viktigast och mest bråttom.

2. Drömchefer ger positiv konkret feedback. Ofta. Stressmakaren säger på sin höjd ”Bra jobbat!” till hela teamet så att ingen vet vad som varit bra eller vem som gjort något bra.

3. Drömchefen tar tag i konflikter direkt och se till att hantera dem. Stressmakaren hoppas att konflikter ska gå över av sig själva och att personalen kan hantera dem.

4. Drömchefen är tydlig med varje anställd om vad de kan påverka och inte, vilket ansvar de har och vilka befogenheter. Hen vet att otydliga roller skapar stress och är därför tydlig med mål och prioriteringar för arbetet. Stressmakaren tycker att de anställda borde fatta sådant själva, det fick de väl veta det när de anställdes eller?

5. Drömchefen stannar upp när ni är klara med ett projekt eller en uppgift för att reflektera, utvärdera och dra lärdomar. Stressmakaren tycker det är slöseri med tid, nu är det ju nya projekt som gäller! Återhämtning får de anställda fixa när de är lediga.

6. Drömchefen ser till att ha en bejakande atmosfär där alla säger ja till varandras idéer och förslag, där ni tillåter och lär av misstag och där ni har kul ihop på jobbet. Stressmakaren tycker att det är viktigt att kritisera och analysera direkt för då skärper alla till sig.

7. Drömchefen kommunicerar tydligt, klart och ofta. Hen pratar så att andra förstår och använder kroppen, rösten och tonläget för att nå fram. Stressmakaren tycker att det räcker med information via mail, men om det nu behövs så pratar Stressmakaren för att visa vilken makt och kunskap hen besitter. Om andra inte förstår är det deras problem, de kan ju fråga.

8. Drömchefer tar hand om sig själva. Drömchefen vill vara en förebild och tar pauser, har rimliga krav på sig själv, prioriterar och ser till att göra saker utanför jobbet som hen mår bra av. Hen tar ansvar för sitt beteende och sina reaktioner. Stressmakaren jobbar jämt, mailar sena kvällar och på helger och låter sin stress gå ut över andra. Hen gör inte något åt beteenden som påverkar ledarskapet negativt, som irritation, sömnbrist, dåligt lyssnande, dåligt minne etc. Det går ju inte att lära gamla hundar att sitta.

9. Drömchefen inser att ensam inte är stark utan söker stöd bland andra chefer och ledare eller skaffa sig ett bollplank, en coach eller en mentor. Stressmakaren drar sig undan i sitt egna torn och gör sig otillgänglig när det blåser.

Annons