Annons

Annons

Sitewide generic

cykla_534.jpg

Annas dilemma handlar om att inte hitta rätt i arbetslivet.

"Ställer jag för höga krav?"

Anna träffar inte rätt i arbetslivet och funderar på om hon ställer för höga krav. Rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson svarar att hon verkligen måste fundera igenom vad det är som egentligen är viktigt för henne.

Karriärdilemmat

Annas dilemma handlar om att aldrig träffa rätt. Hon är utbildad civilekonom och har jobbat på flera företag och haft olika positioner sedan hon tog examen, men hon hittar aldrig en arbetsplats som hon vill stanna på.

Ibland är det kollegorna som hon inte riktigt trivs med, ibland är det arbetsuppgifterna. Någon gång har hon inte kunnat acceptera företagets värderingar. Därför har Anna bara stannat en kort tid på varje ställe – som mest ett halvår.

Hon funderar på om hon ställer för höga krav på arbetslivet. Är det omöjligt att hitta ett jobb där där det mesta stämmer? Vad ska hon göra i den här situationen?

Annons

Annons

(Anna är ett fingerat namn)

Expertens svar

"Det verkar som att Anna är rådvill överhuvudtaget kring sina förväntningar om sitt arbetsliv. Och kanske är det också så att hon har orealistiska förväntningar på sitt arbetsliv. Det kan såklart också röra sig om andra saker utanför hennes arbetsliv som är den egentliga orsaken till att hon inte är tillfreds med tillvaron. Men för att avgränsa så tänker vi oss att det är arbetsplatserna som är orsaken och inget annat.

Anna behöver verkligen fundera igenom vad det är som är viktigt för henne i arbetslivet egentligen. Är det arbetsuppgifter, lön, kollegor, utvecklingsmöjligheter, närmsta chefen, värderingarna eller något annat?

Ett sätt att ta reda på det är att blicka bakåt och fundera över vad i hennes tidigare arbeten har hon trivts med. Hur och när har det varit bra i hennes yrken? Det ger ju en fingervisning om vad hon bör fokusera på.

Vidare måste hon också sätta ord på vad mer exakt det är som gör att hon inte trivts så att det blir mer konkret och tydligt för henne vad hon ska försöka undvika i nästa jobb.

När hon har klargjort för sig själv mer vad hon ska leta efter och vad hon ska undvika måste hon såklart göra ordentlig research inför nästa jobb. Om det till exempel visar sig att rätt ledarskap är viktigt för henne i arbetet så måste hon ta reda på hur ledarskapet är i just den organisationen hon ska börja på."

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons