Finans Nyhet

Ska jag lämna chefsjobbet och klättra neråt?

Taggar i artikeln

Karriär
KarriärdilemmaKarriärdilemma
Publicerad

Rekryterings- och karriärrådgivaren Linus Zackrisson svarar på läsarens karriärdilemma.

Karriärdilemmat

Robert, vi kan kalla honom så, har jobbat i finansvärlden i 15 år. Han har skött sig klanderfritt och har goda vitsord bakåt. De senaste åren har han jobbat som chef, vilket han trivs bra med. Den nuvarande arbetsplatsen är dock inget att hurra för. Allt var frid och fröjd i början men ganska snart stod det klart att han inte kommit till ett bra ställe. Chefen är väldigt kontrollerande och Robert måste redovisa i detalj hur han arbetar.

Dessutom får chefen omotiverade känsloutbrott emellanåt. Robert har insett att han måste därifrån och söker nya chefstjänster. Ännu har det dock inte dykt upp något som passar. Däremot finns det en en tjänst, som han sannolikt skulle kunna få. Det verkar vara ett intressant jobb och är bättre betalt än hans nuvarande, men det är ingen chefsposition. Därför tvekar Robert.  Är det verkligen så smart att klättra neråt på karriärstegen? Ska han istället stå ut på det nuvarande arbetet till ett annat chefsjobb dyker upp?

Expertens svar

”Ofta kan man göra flera saker för att trivas bättre sin nuvarande arbetssituation, men i detta fall känns det som om Robert redan har bestämt sig för att han inte under några omständigheter kan vara kvar – ”Robert har insett att han måste därifrån”. Att ha en chef som är kontrollerande är ofta mycket demotiverande och jag tycker Robert gör helt rätt i att lämna sin befintliga arbetsgivare. Att vara kvar för länge skulle troligtvis bara vara nedbrytande för honom.

Annons

Om Robert istället får den nya tjänsten som dykt upp så får han ett jobb han tycker är intressant, han får högre lön och dessutom slipper han sin nuvarande situation. Trots att det inte är en chefsroll finns det ändå tydliga postiva inslag i den tjänsten.

Jag tycker nyckelorden i dilemmat här är ”måste därifrån” och ”intressant jobb”. Vad Robert behöver ta ställning till är dels vad det är som är viktigt för honom i ett jobb – är det okej att under en tid ta ett jobb utan personalansvar för att det ändå har andra fördelar? Dels behöver han fundera över sina långsiktiga mål – vad vill han på längre sikt och är det en stor nackdel att ha ett jobb i sitt cv där han gått neråt i karriären?

Jag anser att en karriär absolut inte behöver vara spikrak med kontinuerligt större och större chefsjobb. Ett ”hack” i cv:t kan ofta enkelt motiveras av att man i den situationen gjorde andra prioriteringar. Det kan till och med ofta vara en fördel jämfört med att bara göra den traditionella karriären uppåt”

Annons

Linus100x112.jpg

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

Har du själv ett karriärdilemma?

Mejla ditt dilemma till Realtids karriärredaktör Jens Ekelund, jens.ekelund@realtid.se, och få expertens svar. Du får naturligtvis vara anonym.

Annons