Annons

Annons

Monica Lewinsky mottog Pingvinpriset i Stockholm

Den 18 mars fick Monica Lewinsky ta emot affärsnätverket Klara K:s nyinstiftade Pingvinpris och tala på seminariet The Internet of Humans – för en varmare ton på nätet. 

22 år gammal förälskade hon sig i fel man, den amerikanske presidenten Bill Clinton, något som hela världen blev varse när deras kärleksaffär blev förstasidesnyheter 1998. Hon blev inte bara förödmjukad offentligt över hela världen utan hennes karriär gick i stå och hennes framtid slogs fullkomligt i spillror. Hon berättar om hur fruktansvärt dåligt hon mådde under den här tiden och om självmordstankar, men också om vilket stöd hennes familj och nära vänner har varit. Hennes mamma lät henne till exempel inte ens duscha med stängd badrumsdörr för hon var så rädd att förlora sin dotter. 

Åtta år senare tog Monica Lewinsky en examen i socialpsykologi i London och hoppades och trodde att hon nu äntligen skulle kunna få ett mer normalt liv. Dessvärre kunde hon inte få någon anställning och de jobb hon erbjöds var inte seriösa. Till slut insåg hon att hon istället för att fly från sina svåra erfarenheter skulle kunna använda dem till något konstruktivt och började därför att engagera sig i frågan om hat, trakasserier och mobbing på internet.

Under sitt tal hänvisade hon till en amerikansk undersökning, som visar att närmare 50 procent av näthatet utförs av kvinnor. 

Annons

Annons

Ett exempel från hennes eget liv är att hon var inbjuden till att tala på ett event där även en kvinnlig bankchef skulle tala. Bankchefen ställde ett ultimatum – either she goes or I go. Arrangören frågade bankchefen om hon skulle ha reagerat på samma sätt om Bill Clinton var inbjuden att tala, varpå hon svarade: ”Well, that’s different.”.

Med Pingvinpriset startar Klara K en rörelse för att lyfta fram modiga personer som tar ställning i viktiga frågor och därmed utsätter sig för motstånd. Rörelsen går under namnet Pingvinkraft. Klara K är ett affärsnätverk för kvinnliga chefer och har som ambition att boosta kvinnors karriärer, utöka deras kontaktytor för affärer och verka för ett mer jämställt arbetsliv.

Motivering:

Pristagaren av Pingvinpriset, Monica Lewinsky, visar på stort hjältemod och kurage när hon genom att dela med sig av en smärtfylld, personlig erfarenhet ger röst åt alla som skär sig på de sylvassa knivar som internet och sociala medier gömmer. Genom att gestalta sin egen smärta får hon oss alla att tänka till om det ansvar vi har för tonen i det offentliga samtalet. Hennes mod att nu stå upp för andra innebär att hon återigen hamnar i hatets kikarsikte. Klara K vill med Pingvinpriset visa att hon inte står ensam utan erbjuda vårt systerskap och visa att vi är många som stöttar henne i kampen mot hatet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Stjärnor på Berns

Den 7 september arrangerade Svenskt Ledarskap och Women Executive Search en paneldiskussion på Berns Salonger i centrala Stockholm. Temat var slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap. Panelgäster var Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, Katarina Berg, Spotify, Fabian Bengtsson, Siba/Netonnet, Stina Bergfors, United Screens och Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap. Moderator var Anna Stenberg, Wes.
Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap och Mats Wahlfeldt, Combitech.
Pernilla Englund, Sylog Sverige och Jörgen Bergström, Saab.
Arrangörerna Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap, (längst till vänster) och Anna Stenberg, Wes, (mitten i brunt) samt övriga i arrangörsteamet.
Tomas Rimeika, Rimeika retorik, Elin Ljung, Ratos och Birgitta Ståhl, Kreab.
Charlotte Rylme, Business Sweden
Bengt Eliasson, BusinessON, Karin Wigart, Svenskt Ledarskap och Roger Martinsson, Furniturebox
Andrea Pohn, Inhouse och Ulrika Evans, Panagora.
Torbjörn Claesson, Haldex
Josefine Hedebark, McKinsey.
Greta Ek, Aktieinvest.
Paulina Buchet, Ecster.
Helena Alexandersson och Victor Vennström, bägge från Tele2.
Constanza Lemuz Rodriguez och Sara Ekström, bägge från iZettle.
Anders Sewerin, Anders Sewerin & Company och Hanne Engberg, Medius.
Amanda Dahlberg, Anne Smitt och Jens Ekelund, Realtid Media.
Wu Jing framförde ett vackert musikstycke för de cirka 200 gästerna.