Annons

Annons

Mellanchefer behöver stöd

Många mellanchefer har en pressad arbetssituation men få vågar be om hjälp. Det finns ett tabu där menar ledarskapskonsulten Christina Paulson. Hon uppmanar därför företagsledningar att ta problemen på allvar och börja jobba förebyggande.

 

Christina Paulson har arbetat med arbetsplatsutveckling i 13 år och driver konsultföretaget Chefens bästa vän® sedan 2005. Hon jobbar med chefer och grupper på olika nivåer och fungerar som ett stöd, ett bollplank och som en katalysator för att skapa förändring.

Hårdast klappar hjärtat för mellanchefer. En grupp som Christina upplever ofta inte får den hjälp och det stöd den behöver.

– Det största problemet jag stöter på ute på arbetsplatser är att mellanchefer är pressade, både uppifrån och nerifrån. De är ofta väldigt ensamma, hinner inte med och har svårt att prioritera sitt arbete. Samtidigt vågar de inte be om hjälp. Det är fortfarande tabu att göra det. Därför kör de oftast på och biter ihop för länge, och då riskerar det att gå åt skogen.

Annons

Annons

Konsekvenserna kan bli utbrändhet och psykisk ohälsa.

– Det blir ett otroligt personligt lidande, säger hon.

Men att söka hjälp är inte bara svårt. Många vet inte heller vart de ska hitta hjälpen.

– Det finns kanske en hr-avdelning på företaget, men jag brukar säga till dem som jobbar där: "Tänk att komma och knacka på er dörr, det är inte alltid så lätt". Det beror naturligtvis på personen, hur mogen och stark man är. Men rädslan finns att uppfattas som svag, att man inte räcker till och att man kan förlora jobbet.

Rädslan kan vara så stor att mellanchefen inte ens vågar lita på en extern samtalspartner.

– Jag har en gåva att kunna lyssna på andra, att höra även vad som sägs mellan raderna. Jag vill dem jag träffar väl och det märks. Men många är rädda för att lämna ut sig. Då säger jag: "Jag förstår att du tycker det är läskigt, hur kan du lita på mig, men jag lovar att det vi pratar om stannar mellan oss. Ju mer du berättar för mig, desto bättre kan jag hjälpa dig", förklarar Christina.

Roten till det onda sitter i företagskulturen menar hon. Anledningen kan vara brist på resurser, men också brist på kunskap kring hur situationen ser ut, vilka konsekvenserna blir och vad man ska göra.

– Det handlar om hur ledningen ser på sina medarbetare och chefer. Hur man tar hand om dem. Därför måste ledningen säga till cheferna att den dag de känner att de behöver hjälp, stöd, you name it, så ska det finnas. Det måste kommuniceras uppifrån.

Att inte bry sig innebär inte bara ett lidande för den enskilde. Det är även kostsamt för företaget.

– En chef och ledare som inte fungerar fullt ut, som inte hinner med, har även en negativ inverkan på sina medarbetare. Den dränerade energin, de tappade sugarna, att man hänger med huvudet, ingen som lyssnar. Vad kostar det i form av prestation? Jag kan inte förstå de som säger att de inte har råd att göra något åt detta. Det finns enormt mycket pengar, inte bara att spara, utan även att tjäna, säger Christina Paulson.

Tre vanliga misstag som mellanchefen gör enligt Christina


1."Jag som chef måste kunna allt och stå över mina medarbetare". Det är helt fel. Det räcker att kunna sitt arbete, vara ödmjuk, intresserad och  lyhörd inför gruppen. I början känner man ofta att man ska sätta ett avtryck men mitt råd är att ta det lugnt. 

2. Att inte våga vara sig själv. Att sätta på sig en chefsmask och gömma sig bakom den. Det fungerar inte. Medarbetarna känner direkt om man inte är sig själv. Det finns ingen mall, du måste hitta din roll.

3. Att inte bjuda in medarbetarna i utvecklingsarbete. Då känner de sig inte involverade. Det är ett stort misstag, för  vår motivation kommer inifrån. Istället gäller det att skapa en vision och ett varför: Vilka är vi och vad har vi att ge marknaden? Det lockar personer som vill vara med och bidra. Detta blir allt viktigare, inte minst för yngre.  

 

Om Christina Paulson


Jobbar som: Strategisk rådgivare, processledare, ledarskapscoach och mentor
Utbildad inom: Management, prestationsanalyser och kvalificerat samtalsstöd
Bakgrund: Restaurang- och kursgårdschef
Ålder: 50+
Familj: Man, barn, bonusbarn och barnbarn
Bor: Segeltorp i Huddinge, några mil söder om Stockholm

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Stjärnor på Berns

Den 7 september arrangerade Svenskt Ledarskap och Women Executive Search en paneldiskussion på Berns Salonger i centrala Stockholm. Temat var slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap. Panelgäster var Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, Katarina Berg, Spotify, Fabian Bengtsson, Siba/Netonnet, Stina Bergfors, United Screens och Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap. Moderator var Anna Stenberg, Wes.
Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap och Mats Wahlfeldt, Combitech.
Pernilla Englund, Sylog Sverige och Jörgen Bergström, Saab.
Arrangörerna Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap, (längst till vänster) och Anna Stenberg, Wes, (mitten i brunt) samt övriga i arrangörsteamet.
Tomas Rimeika, Rimeika retorik, Elin Ljung, Ratos och Birgitta Ståhl, Kreab.
Charlotte Rylme, Business Sweden
Bengt Eliasson, BusinessON, Karin Wigart, Svenskt Ledarskap och Roger Martinsson, Furniturebox
Andrea Pohn, Inhouse och Ulrika Evans, Panagora.
Torbjörn Claesson, Haldex
Josefine Hedebark, McKinsey.
Greta Ek, Aktieinvest.
Paulina Buchet, Ecster.
Helena Alexandersson och Victor Vennström, bägge från Tele2.
Constanza Lemuz Rodriguez och Sara Ekström, bägge från iZettle.
Anders Sewerin, Anders Sewerin & Company och Hanne Engberg, Medius.
Amanda Dahlberg, Anne Smitt och Jens Ekelund, Realtid Media.
Wu Jing framförde ett vackert musikstycke för de cirka 200 gästerna.

Bildspel Människa och maskin

Anna Felländer, Danica Kragic Jensfelt, Anders Gustafsson, Åsa Arvidsson, Pehr-Johan Norbäck, Anne-Marie Eklund-Löwinder.
Den 31 augusti bjöd IT-konsultföretaget Avanade in till ett rundabordssamtal på Strandvägen 7a i Stockholm. Temat var Människa och Maskin. Kring bordet samlades Anna Felländer, Swedbank, Danica Kragic Jensfelt, KTH, Anders Gustafsson, Karlstad universitet, Åsa Arvidsson, Avanade, Pehr-Johan Norbäck, Institutet för Näringslivsforskning samt Anne-Marie Eklund-Löwinder, ISS. Foto: Martin Sundström
Oliver Hofmann, KG Rickhamre och Elisabeth Wanngård.
Rundabordssamtalet arrangerades i samarbete med Coast Communications. Fr v: Oliver Hofmann, KG Rickhamre och Elisabeth Wanngård.
Gunnar Iggendal, Karl-Johan Byttner, Liv Reenstierna och Kalle Bäck.
Fr v: Gunnar Iggendal, Automation Region, Karl-Johan Byttner, Veckans Affärer, Liv Reenstierna, Beautynet.se och Kalle Bäck, Kungliga Automobilklubben.
Jacob Lindberg och Robin Teigland
Jacob Lindberg och Robin Teigland, bägge från Handelshögskolan i Stockholm.
Ylva Hambraeus Björling
Ylva Hambraeus Björling, Styrelseakademien.
Anne-Marie Eklund-Löwinder och Sophia Nilsson.
Fr v: Anne-Marie Eklund-Löwinder, ISS, och Sophia Nilsson, IDG.
Anne Smitt och Jens Ekelund.
Anne Smitt och Jens Ekelund, bägge från Realtid Media.
Mari Fossheim
Mari Fossheim, Navigator Kommunikasjon.
Anna Felländer
Anna Felländer, Swedbank.
Åsa Arvidsson och Danica Kragic Jensfelt
Fr v: Åsa Arvidsson, Avanade och Danica Kragic Jensfelt, KTH.
Jonas Ogvall och Anna Rydergren.
Jonas Ogvall, Svenskt Digital Handel, och Anna Rydergren, Telia.
Anders Gustafsson
Anders Gustafsson, Karlstad universitet.