Finans Nyhet

”Mardröm att sitta på ett grått kontor”

Taggar i artikeln

Student
23-årige Nemo Miklos pluggar marknadsföring i Kalmar.
Publicerad

Efter tre års backpackande runt klotet har Nemo Miklos landat i Kalmar där han pluggar ekonomi med inriktning mot marknadsföring. Tanken är att en dag starta eget inom konsult- eller nöjesbranschen. Helst i Australien då han tycker Sverige är lite för litet.

23-årige Nemo Miklos är uppvuxen på en stor gård mitt ute i skogen utanför Borås. En stad som han för övrigt utnämner till Sveriges regnigaste.

– På gymnasiet läste jag jag natur/ledarskapsprogrammet, och precis som de flesta andra hade jag ingen aning om vad jag ville göra med mitt liv när studenten kom. Detta resulterade i en resa till Asien som skulle sträcka sig över sex månader, men som kom att bli tre års backpackande runt jorden, berättar han.

– En dag när jag gick runt på gatorna i Panama City kände jag att det var dags att åka hem och skaffa mig en utbildning. Så nu är jag i Kalmar där jag pluggar ekonomi med inriktning mot marknadsföring på Linnéuniversitetet.  

Annons

Varför blev det ekonomistudier?

– Jag har aldrig riktigt haft ett glasklart mål framför mig och därför var valet av utbildning inte det lättaste. Under mina år utomlands samt min tid på diverse ströjobb så kom jag till insikten att jag aldrig vill arbeta för någon som pekar med fingret och säger till mig vad jag ska göra.

– Jag vill arbeta för mig själv, alltså har jag förhoppningar om att i framtiden starta upp mitt eget företag. Jag kan inte säga inom vilket område i dagsläget då tankarna snurrar i alla möjliga banor, men tiden kommer avgöra vad det kommer landa i.

Annons

– Det är av denna anledning jag valt att studera ekonomi. Kurserna här ger mig många nyttiga kunskaper att stoppa i ryggsäcken som jag sedan kan ta med mig ut i arbetslivet. Det är en bred utbildning som ger många möjligheter. Sedan är jag samtidigt väldigt intresserad av marknadsföring och allt vad det innebär, vilket gör att det här programmet passar mig galant.

Tycker du att studierna har motsvarat dina förväntningar så här långt?

– Jag har väldigt stora förväntningar på utbildningen, vilket kanske bidrar till att mina krav i vissa fall kan vara lite höga. Min personliga åsikt är att det första året har varit lite som en cocktail. Det har varit en del djupa svackor i vissa kurser där kursansvarig har haft bristande pedagogiska kunskaper. Det har skapat komplikationer mellan lärare och elever.

Annons

– Samtidigt har vi haft motsatsen med väldigt talangfulla föreläsare som sköter kursen galant. Sammanfattningsvis skulle jag säga att det finns förbättringar att göra. Än så länge har studierna inte nått upp till mina förväntningar.

Vad tycker du är bäst respektive sämst med studentlivet i Kalmar?

– Efter att ha varit bosatt i Melbourne i nästan två år med närmare nio miljoner invånare och sedan komma till en liten stad som Kalmar, så är man ganska kräsen. Det är en stor omställning. Samtidigt finns det fördelar också.

– Det bästa med studentlivet här är att en liten stad bidrar till en ”alla känner alla”-situation. Det innebär att vi alltid är stora sällskap som festar och hittar på saker tillsammans. Det blir en härlig gemenskap helt enkelt där alla är med. Det erbjuds även ett relativt brett utbud av pubar och nattklubbar att besöka vilket alltid är positivt.

– Att Kalmar sedan ligger precis vid havet och ett stenkast från Öland bidrar till att sommarvibsen här är helt oslagbara!

– Om jag skall nämna något som är mindre bra med studentlivet så hade jag nog nämnt brist på nationer och föreningar. Jämfört med vissa andra studieorter som exempelvis Malmö och Stockholm som har ett väldigt rikt nations- och föreningsliv. Det hade varit ett bra sätt att engagera studenterna.

– Samtidigt hade jag önskat att de fanns en tvättäkta studentbar, med priser som var lite mer studentanpassande. Det skulle funka som en mötesplats där man får chansen att utvidga sitt nätverk.

– Det absolut sämsta med Kalmar är dock vinden. Det spelar ingen roll i vilken färdriktning du cyklar, det är alltid motvind!

Vad har du för karriärdrömmar och mål?

– Som jag nämnde tidigare är min dröm att en dag kunna starta upp ett eget företag företag antingen inom nöjes- eller konsult branschen, men mycket kan hända tills den dagen kommer.

– Jag vill hitta något att arbeta med som driver mig framåt och hela tiden pushar mig till att utvecklas. Den största mardrömmen är att vara låst och sitta på ett grått kontor och knappa in siffror i tabeller från nio till fyra fem dagar i veckan.

– Jag vill aldrig bli ett kugghjul i maskinen utan jag vill vara maskinen, göra något helt eget. Sedan min backpackerresa avslutades så har den största drömmen varit att allt detta ska ske i Australien, då jag tycker att Sverige är lite för litet.

Har du börjat fundera på en plan för hur du ska profilera dig i yrkeslivet eller tänker du mer låta slumpen avgöra vad som kommer hända?

– En plan är sällan något jag brukar ha. Sedan väldigt unga år har jag haft inställningen att allt löser sig, vad jag än gör så kommer jag att lyckas i slutet.

– Den tanken har jag levt på fram tills idag och hittills skulle jag vilja säga att jag är väldigt nöjd med hur det har blivit. Samtidigt inser jag att ska man ha den inställningen måste man ha väldig mycket driv i sig, är man passiv och lat så faller hela konceptet.

– Sedan har jag insett vikten av social kompetens, det är utan tvekan nyckeln till framgång i dagens samhälle. Därför försöker jag engagera mig så mycket som möjligt i studentlivet för att hela tiden utvecklas!

Vi lever ju i en värld som förändras i snabb takt. Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden?

– Jag tror definitivt att det kommer bli tuffare konkurrens på arbetsmarknaden ju längre fram vi kommer i tiden. Alla har väl någon gång ställt sig frågan hur lång tid de tar innan robotarna tar över? Jag tror att teknologins raketfart och utvecklingen av robotar och smarta maskiner kommer bidra till att många jobb längre ner i pyramiden blir helt ersatta av maskiner i framtiden.

– Sedan, som jag nämnde kort tidigare, så tror jag det kommer ställas högre krav på individen när det kommer till den sociala kompetensen. Den snabba utvecklingen innebär att företag är i konstant förändring vilket betyder att de måste finnas arbetskraft som är lika flexibel och har kunskapen att ta företag till nästa nivå, hela tiden, säger Nemo Miklos.

Linnéuniversitetet i Kalmar

Alla studenter som medverkar i artikelserien får betygsätta sin utbildning och lärosäte. Betyget ges från 1 till 5 där 1 är ett lågt betyg och 5 ett högt.

Nemos betyg

Gemenskap/Psykosocial miljö på skolan: 5
Lärare: 3
Utbildningens kvalitet: 3
Utbildningens status: 4
Skolans status: 4
Skolans lokaler: 4
Aktivt studentliv: 3
Möjlighet att hitta bostad på studieorten: 4
Möjlighet till utbytesstudier: 4
Möjlighet till extrajobb: 4

Snittbetyg: 3,9

Annons