Finans Nyhet

”Jag grät över resultatet”

Ulrika RobertssonUlrika Robertsson
Ulrika Robertsson reagerade starkt på Brexit.
Publicerad

Resultatet av folkomröstningen har skakat om tillvaron för många svenskar i Storbritannien. Ulrika Robertsson blev jätteledsen och vittnar som många andra om en känsla av att kanske inte vara riktigt välkommen längre.

Realtid Karriär har tidigare skrivit om Ulrika Robertsson som bor i London sedan 2004. Hon är inte brittisk medborgare och fick därför inte rösta i den uppmärksammade folkomröstningen. Men liksom många andra Londonbor var hon helt klar över vad hon skulle röstat på.

– Även om jag ibland är kritisk mot EU och inte förstår vad de håller på med i Bryssel och Strasbourg så hade jag röstat för att stanna kvar. Fred, frihandel och fri rörlighet av kapital och människor är alltför viktigt för mig. 

Ulrika berättar att hon blev jätteledsen över resultatet.

Annons

– Jag grät en skvätt i fredags och även om jag firat midsommar har det varit en tuff helg. Jag har alltid känt mig välkommen i Storbritannien och framförallt i London, men kanske inte längre. Jag är med i Facebookgruppen Svenskar i Storbritannien och många är ledsna och besvikna och känner sig inte heller lika välkomna längre. Så snabbt saker och ting kan ändras. 

– Jag är även otroligt ledsen över att unga människor och britter utomlands inte röstade i tillräckligt stor utsträckning. Insåg de inte hur mycket deras liv kommer att påverkas i framtiden? Röstar man inte tar man inte demokratin på allvar.

Flera Londonsvenskar har i svenska tidningar under helgen uppgett att de nu funderar på eller tänker ansöka om brittiskt medborgarskap. Ulrika började redan i oktober förra året att förbereda sig inför detta. Hon gjorde bland annat språktest och Life in the UK-test.

Annons

– Nu i våras skärptes reglerna för EU-medborgare och vi blir precis som andra icke-medborgare tvungna att först ansöka om permanent uppehållstillstånd innan vi kan söka medborgarskap. Efter ett år kan man sedan söka medborgarskap. Jag skickade in min ansökan om permanent uppehållstillstånd för ett par månader sedan och kommer förhoppningsvis få allt klart om ett till ett och ett halvt år.

Tror du att många Londonsvenskar kommer påverkas jobb- och karriärmässigt av Brexit?

– Nej, inte i praktiken. I synnerhet inte de närmaste två – två och ett halvt åren. Även efteråt kommer vi säkerligen få bra villkor med EU. David Cameron vill ju inte ens säga upp medlemskapet. Han avgår först i oktober och då vi får se vem som kommer efter, om den personen vågar eller vägrar åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget.

Annons

– Däremot tror jag att alla har påverkats av osäkerheten. Till exempel har stora banker och hedgefonder redan successivt börjat anställa i andra städer som Dublin, Paris och Frankfurt. En del banker verkar ha haft anställningsstopp i London innan omröstningen och det lär inte bli bättre nu. Det är inget dramatiskt, men gradvis försvinner möjligheterna i London, säger Ulrika Robertsson.

Fakta medborgarskap Storbritannien och Sverige

Storbritannien: Efter fem år kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd och sedan medborgarskap efter ytterligare ett år.

Sverige: Grundregeln är att medborgarskap kan beviljas efter fem år. För nordiska medborgare gäller två år. Den som är gift, lever i ett registrerat partnerskap eller är sambo med en svensk medborgare kan ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Då ska man ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte att man är gifta.

Både Storbritannien och Sverige tillåter dubbelt medborgarskap.

Annons