Finans Nyhet

”Jag fick ingen löneförhöjning!”

Taggar i artikeln

Karriärdilemma Linus Zackrisson
Publicerad

Rekryterings- och karriärrådgivaren Linus Zackrisson svarar på läsarens karriärdilemma.

Karriärdilemmat

Anna, vi kan kalla henne så, berättar för Realtid Karriär att hon arbetat ett år som projektledare på ett medelstort företag. För ett halvår sedan blev företaget uppköpt av en större konkurrent och nyligen blev Anna oväntat erbjuden rollen som marknadschef. Ledningen såg hennes potential och ville ge henne chansen. Anna blev positivt överraskad och beslöt sig för att tacka ja. Hon tog för givet att hon skulle få en högre lön och begärde därför inget lönsesamtal i samband med att hon bytte tjänst.

Men till sin förvåning fick hon behålla sin gamla lön trots att nu fått större ansvar. Hon tänkte att något måste ha blivit fel och vände sig till vd:n, men han sa att det inte var aktuellt med någon löneförhöjning i nuläget. Han förklarade att han först vill se hur hon klarar av rollen då hon inte har någon tidigare erfarenhet som marknadschef. Anna blev ställd och visste inte vad hon skulle svara. Mötet gav en dålig eftersmak. Nu känner hon sig orättvist behandlad.

Vad ska hon göra i den här situationen?

Annons

Expertens svar

"Det finns ett par olika aspekter av det här.

En aspekt är att hon har all rätt att känna sig orättvist behandlad. Vid byte till en mer kvalificerad tjänst är det rimligt att anta att man också får bättre villkor. Om arbetsgivaren inte hade tänkt höja lönen i samband med att hon bytte tjänst borde de varit tydliga med det så att Anna hade kunnat ta ställning.

Men när arbetsgivaren inte tar det samtalet bör man som arbetstagare själv lyfta frågan. En annan aspekt är alltså den egna lärdomen hon kan dra, nämligen att innan man tackar ja till en tjänst så ska man noggrant gå igenom villkor och kompensationspaket för den nya rollen.

Annons

Hon har även full rätt att känna dålig eftersmak efter mötet med chefen, som förefaller märkligt okänslig för hennes tankar. Jag tycker dock inte hon ska säga upp sig bara för detta.

Om hon inte kan ha ett lönesamtal nu bör Anna istället boka möte med sin chef igen för att ändå diskutera sin framtid. Där kan de sätta ett datum för nästa "riktiga" lönesamtal där hon kan förvänta sig högre lön, kanske om sex månader, och även sätta mål och klargöra vad hon skulle behöva uppnå.

Då vet hon vad som förväntas av henne och hon vet att hon har bättre villkor inom räckhåll. Hon har så att säga berett marken för sig själv och ligger i mycket bättre position inför det samtalet."

Annons

linus_z.jpg

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

 

Har du själv ett karriärdilemma?

Mejla till Realtids karriärredaktör Jens Ekelund, jens.ekelund@realtidmedia.se, och få expertens svar. Du kan skicka anonymt om du så önskar.

Annons