Annons

Annons

Sitewide generic

Hon fick äntligen ett jobb

Skam den som ger sig lyder talesättet och i advokaten Sonia Goncalves fall stämmer det verkligen. Nu har hon fått jobb som bolagsjurist på ett företag i Uppsala.

Realtid Karriär har i flera uppmärksammade artiklar under hösten berättat om portugisiskan Sonia Goncalves. Hon har en bakgrund som välmeriterad advokat och kom till Sverige som kärleksinvandrare.

Fast trots otaliga försök att få in en fot på arbetsmarknaden så fick Sonia Goncalves inga napp. Jusek bekräftade bilden av en svår situation för utländska jurister, och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg menade att portugisiska advokater normalt sett inte är särskilt gångbara.

Men Sonia Goncalves gav inte upp, och nu har hon fått arbete som bolagsjurist på betaltjänstföretaget 24Money i Uppsala. Ett jobb hon hittade via en rekryteringssajt.

Annons

Annons

Hur känns det att äntligen ha fått ett jobb?

– Det är svårt att beskriva mina känslor på det här stadiet, men jag kan säga att jag är väldigt, väldigt glad. Det känns oerhört tillfredställande att kunna fortsätta jobba inom mitt område eftersom juridik är min passion. Att kunna ge svar och hitta lösningar – det är min drivkraft.

Vad kan du ge för tips till andra utländska akademiker som har svårt att hitta jobb?

– För det första, man måste lära sig språket. Det är det viktigaste, ett måste om man vill passa in i det svenska samhället. För det andra, gör allt du kan för att förbättra dina möjligheter och din kunskap.

– När det gäller arbetsmarknaden så måste man ligga i, skicka ansökningar och inte ge upp. Det viktigaste är att aldrig ge upp hoppet, för en dag när man minst av allt väntar det, så är det någon som kommer se vad du har att erbjuda.

Snart är det jul, hur kommer du att fira den?

– Jag kommer fira jul tillsammans med mina nära och kära; min sambo, hans familj och min mamma som kommer från Azorerna för att fira med oss. Den här julen i Sverige kan jag säga att jag verkligen känner mig helt tillfreds, säger Sonia Goncalves.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons