Finans Nyhet

Flytta eller förlora jobbet

Taggar i artikeln

Karriärdilemma Linus Zackrisson
Publicerad

Företaget Simon jobbar för ska flytta på sig geografiskt. Han trivs med sitt jobb, men vill inte flytta med företaget. 

Karriärdilemmat

Simon jobbar på ett stort redovisningsföretag i Nederländerna som har verksamheter i flera länder. Han talar och skriver perfekt holländska tack vare sin holländska mamma, och valde efter uppväxten i Sverige att bosätta sig i Amsterdam.

Simon trivs med jobbet och har bildat familj. Livet är väldigt bra berättar han för Realtid. 

Men ett problem har dykt upp som han inte kunde förutse. Företaget har bestämt att den internationella avdelning som Simon jobbar på ska flyttas till Frankfurt om ett halvår.

Annons

Alla medarbetare på avdelningen har fått löfte om att få flytta med och företaget står för generösa re-location villkor. Men vill man inte flytta så är det inte stor chans att man får jobba kvar på företaget. 

Simon vet inte alls hur han ska göra i den här situationen. Han har ingen lust att flytta till Tyskland. Han vill inte heller rycka upp sin familj med rötterna.

Men utsikterna att bli arbetslös lockar verkligen inte heller. Han tycker allt känns väldigt osäkert och vill gärna ha ett råd. 
(Simon är ett fingerat namn)

Annons

Expertens svar

Det Simon känner inför sin situation är mycket vanligt. Tillvaron är bra, men så kommer ett varsel eller hot om flytt eller uppsägning och då bubblar dessa känslor upp. 

Av det lilla som går att läsa av hur hans tankar går så förefaller det som han nästan helt stängt dörren för att följa med till Tyskland.

Dels vill han inte själv, dels vill han inte rycka upp sin familj. Det som återstår då är alternativet att vara kvar i Nederländerna.

Annons

Det alternativet har i sin tur två alternativ. 

Antingen är han kvar på företaget och hoppas på att han kan stanna, eller också söker han sig vidare till en ny arbetsgivare. 

Här behöver Simon kolla med sin arbetsgivare hur stor sannolikheten är att han kan vara kvar. 

Om den sannolikheten är liten behöver han ta reda på vad som skulle gälla vid eventuell uppsägning. Det finns kanske möjlighet till outplacementpaket? (I Sverige är det inte ovanligt att vanliga tjänstemän får 12 eller 15 månadslöner vid uppsägning) Finns andra karriärstöd att få i en sådan omställning?

Under alla omständigheter kan det vara klokt att börja se sig om efter något nytt medan han fortfarande har en tjänst så han har den ekonomiska tryggheten kvar när han söker jobb.

Det kan vara klokt att etablera kontakt med rekryteringsföretag. Om det skulle bli så att han sägs upp kan det vara en trygghet i att veta att studier från svenska TRR Trygghetsrådet visar att en mycket stor andel av uppsagda tjänstemän får både högre lön och trivs bättre på sitt nya jobb. Även att alla dem har nog känt likadant som Simon känner idag.

linus_z.jpg

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

 

Annons