Finans Nyhet

Finanslöner har ökat 27,5 procent på åtta år

Taggar i artikeln

Finansförbundet lön
Publicerad

Enligt SCB:s undersökningar har anställda inom finansbranschen sett en löneökning de senaste åtta åren. Lönen för finansbranschen har ökat cirka 3,3 procent mer än vad den gjort inom den övrigt privata sektorn i Sverige.

Enligt Statistiska centralbyråns undersökningar kan man se att lönerna inom den privata sektorn ökat med cirka 23,9 procent sedan 2008. Det vill säga från 30.970 till 38.390 kronor per månad, medräknat rörliga tillägg.

Inom kategorin ”kreditinstitut och försäkringsbolag m.m” har lönerna samtidigt ökat med cirka 27,5 procent . 

Löneskillnaden mellan finansbranschen och den övrigt privata sektorn var cirka 14,8 procent 2008.

Annons

Klyftan har blivit större och var i början på 2016 cirka 18,1 procent högre för finansbranschen än den övrigt privata sektorn, det vill säga cirka 3,3 procent högre ökning under de senaste åtta åren. 

— Vi ser positivt på den löneökning som har varit men i vissa företag har den varit alltför låg i relation till företagets resultatutveckling, menar ordförande på Finansförbundet Ulrika Boëthius.

— I vissa fall har hela grupper fått låg eller ingen löneutveckling, vilket naturligtvis är helt oacceptabelt!, säger Ulrika Boëthius på Finansförbundet.

Annons

Kulturellt så är löneutveckling tätt sammankopplad till ens karriärutveckling. Det specifieras inte vilka poster som gynnat mer eller mindre av den drastiska ökningen i SCB:s statistik. Finansförbundets Ulrika Boëthius menar att ökningen främst skett för de högre uppsatta inom branschen. 

— Enligt forskning genomförd av Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm har lönenivåerna i branschen ökat betydligt mer i toppen än längre ner. Det kan vi se även i vår statistik, menar Ulrika Boëthius.

Mer om statistiken

Statistiken är baserad på resultat från Januari månad från varje år. Urvalet SCB gjort är grundat på olika faktorer och på företag som är valda sedan året tidigare.

Urvalen sker igenom ett stratifierat slumpmässigt urval.

Undersökningen 2016 var baserad på 5.951 företag med stratum som är uppbyggt av storleksklass i form av hur många som är anställda och vilken näringsgren de tillhör.

För att läsa mer om SCB:s statistik.

Annons