Annons

Annons

Sitewide generic

Erik-Rotander-534.jpg

Erik Rotander, chef för Deutsche Asset Mangement Passive Investments på den nordiska marknaden

"Det är en spännande tid att vara aktiv på marknaden"

Erik Rotander, chef för Deutsche Asset Mangement Passive Investments på den nordiska marknaden, tror att vi kommer komma ihåg 2016 som året då globaliseringstrenden tappade kraft. Under 2017 ska han satsa på att utvecklas inom ledarskap och kommunikation.

Vad minns du bäst från jobbåret 2016?

Folkomröstningen i England om fortsatt EU-medlemskap och presidentvalet i USA har dominerat mina konversationer med klienter och kollegor. På längre sikt tror jag att vi kommer komma ihåg 2016 som året då globaliseringstrenden tappade kraft. Personligen fick jag ansvar för samtliga institutionella kunder i Norden tidigare i år vilket var ett steg framåt för mig.

Hur ska du fira jul?

Vi stannar i London över julhelgen och spenderar juldagen, som är den stora dagen i England, med min frus familj. Sedan bär det av till Västerås och mamma och pappa över nyår. Det blir en bra blandning av vila och tid med våra respektive familjer i England och Sverige. Förhoppningsvis är det snö när vi kommer till Sverige, så min lilla grabb Freddie får göra debut i pulkabacken. Vi har i alla fall redan laddat upp med dunjacka och termobyxor.

Vad är det bästa med julen?

Att kunna komma till Sverige och träffa familjen. Och få presenter förstås – vissa saker växer man aldrig ifrån.  

Hur gör du för att koppla bort jobbet när du är ledig?

Annons

Annons

Genom åren har jag blivit ganska bra på att inte tänka på jobbet på min fritid. Men när jag har svårt att släppa något speciellt är den bästa medicinen att leka med Freddie. Under julen brukar det dock inte vara något större problem för mig att koppla bort jobbet eftersom de flesta kunder också har ledigt.

Kommer du avlägga ett nyårslöfte?

Jag antar att jag inte utmärker mig här, då jag brukar avlägga löften om att träna mer, äta bättre och springa 10 kilometer på 45 minuter. Och jag brukar kunna hålla dessa i ungefär 1,5 månader – så jag antar att jag inte utmärker mig i det här avseendet heller. Nyårslöften jag lyckats hålla är att ha en vit månad i januari eller i februari.

Till sist, vad är dina yrkesmässiga planer för 2017?

Fortsätta jobba med våra kunder och utveckla nya relationer. Det är en spännande tid att vara aktiv på marknaden då det är många starka krafter i spel som påverkar oss och våra kunder, till exempel nya politiska vindar och ökad osäkerhet, minskad effekt av stimulanspaket från centralbanker och nya uppstickare inom fintech för att nämna några. Produktmässigt kommer fokus ligga på våra ledande plattformar för passiva och alternativa investeringar. Så kallade "barbell" strategier blir allt vanligare och vi anpassar vårt utbud och våra aktiviteter efter detta. På det personliga planet är min ambition att påbörja resan mot att avlägga FRM examen (Financial Risk Manager) och bli bättre på ledarskap och kommunikation. Ju äldre jag blir desto mer inser jag att kommunikation är en underskattad färdighet som inte lärs ut i tillräcklig utsträckning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons