Annons

Annons

Collectors grundare vann igen

Realtid Karriär har pratat med Lena Apler om utmärkelsen näringslivets mäktigaste entreprenör 2016.

 

Veckans Affärer har för artonde året i rad utsett näringslivets mäktigaste kvinnor. Överst på listan över näringslivets mäktigaste entreprenörer 2016 återfinns grundaren till Collector Bank, Lena Apler.

Årets motivering lyder: ”Förra året hann hon både dra igång sin bankverksamhet och gå in på börsen. Sedan introduktionen i juni har bolaget klättrat över 100 procent och är nu störst på Mid Cap-listan. Förhoppningsvis gör framgångarna att börsen lyssnar på vad Lena Apler har att säga om jämställdhet: Det är en självklarhet, en hygienfaktor.”

Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör. Hur känns detta?

Annons

Annons

– Jag är väldigt stolt, nöjd och glad, även om det kan tyckas vara lite svårt att tävla i företagande. Det är hedrande att man belönar näringslivsprestationer och inte bara film och musik och vad det kan vara.

Kom det oväntat?

– Ja, jag trodde nog inte att jag skulle vinna för andra året i rad, men när de ringde och förvissade sig om att jag skulle komma på galan så tänkte jag att någon liten uppmärksamhet blir det nog. Jag frågade om jag skulle dela ut pris, men det var det inte. Det är en liten överraskning sa de.

Varför tror du att du vinner för andra året i rad?

– Jag tror det är för att Collector vuxit så remarkabelt under 2015 och 2016. Vi blev bank i maj 2015 och gick till börsen några veckor senare. Sedan har vi fortsatt växa. Vi har en tillväxt på över 30 procent varje år och tagit klivet att bli den ledande nischbanken i Norden. Vi har bestämt oss för att ta den positionen. Många pratar om digitalisering, men vi gör det verkligen.

De stora jättarna får alltså se upp?

– Ja, det ska man alltid göra om man är stor. Det kommer alltid små och nafsar i hälarna. Men vi kommer aldrig bli en stor universalbank. Vi är en digital nischbank och kommer så förbli.

För dig är jämställdhet en hygienfaktor. Hur lång tid tar det innan det blir standard överallt?

– Jag tror att det är mycket närmare än vi tror. Jag tycker det märks att hotet om lagstiftning om kvotering har gett resultat. På Collectum har vi inga som helst problem att hitta tjejer. För mig har det alltid varit naturligt och jag tror att det blir mer naturligt för fler nu.

Vad är du mest stolt över under det senaste året?

– Det är väl nog att vi lyckades att både bli bank och gå till börsen parallellt. Att vi höll ihop, och att alla tyckte det var kul. För det var en kraftansträngning, mer än man kan tro. Man blir rätt nöjd när man ser att organisationen håller ihop så bra.

Lena Apler

Bor: Göteborg
Familj: Änka, hund och mamma
Intressen: Resor, umgås med vänner och träna
Karriärtips: Ägna dig åt något du tycker är riktigt roligt, kör stenhårt och var modig. Go all in! Utan engagemang blir det aldrig riktigt bra.

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Stjärnor på Berns

Den 7 september arrangerade Svenskt Ledarskap och Women Executive Search en paneldiskussion på Berns Salonger i centrala Stockholm. Temat var slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap. Panelgäster var Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, Katarina Berg, Spotify, Fabian Bengtsson, Siba/Netonnet, Stina Bergfors, United Screens och Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap. Moderator var Anna Stenberg, Wes.
Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap och Mats Wahlfeldt, Combitech.
Pernilla Englund, Sylog Sverige och Jörgen Bergström, Saab.
Arrangörerna Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap, (längst till vänster) och Anna Stenberg, Wes, (mitten i brunt) samt övriga i arrangörsteamet.
Tomas Rimeika, Rimeika retorik, Elin Ljung, Ratos och Birgitta Ståhl, Kreab.
Charlotte Rylme, Business Sweden
Bengt Eliasson, BusinessON, Karin Wigart, Svenskt Ledarskap och Roger Martinsson, Furniturebox
Andrea Pohn, Inhouse och Ulrika Evans, Panagora.
Torbjörn Claesson, Haldex
Josefine Hedebark, McKinsey.
Greta Ek, Aktieinvest.
Paulina Buchet, Ecster.
Helena Alexandersson och Victor Vennström, bägge från Tele2.
Constanza Lemuz Rodriguez och Sara Ekström, bägge från iZettle.
Anders Sewerin, Anders Sewerin & Company och Hanne Engberg, Medius.
Amanda Dahlberg, Anne Smitt och Jens Ekelund, Realtid Media.
Wu Jing framförde ett vackert musikstycke för de cirka 200 gästerna.

Bildspel Människa och maskin

Anna Felländer, Danica Kragic Jensfelt, Anders Gustafsson, Åsa Arvidsson, Pehr-Johan Norbäck, Anne-Marie Eklund-Löwinder.
Den 31 augusti bjöd IT-konsultföretaget Avanade in till ett rundabordssamtal på Strandvägen 7a i Stockholm. Temat var Människa och Maskin. Kring bordet samlades Anna Felländer, Swedbank, Danica Kragic Jensfelt, KTH, Anders Gustafsson, Karlstad universitet, Åsa Arvidsson, Avanade, Pehr-Johan Norbäck, Institutet för Näringslivsforskning samt Anne-Marie Eklund-Löwinder, ISS. Foto: Martin Sundström
Oliver Hofmann, KG Rickhamre och Elisabeth Wanngård.
Rundabordssamtalet arrangerades i samarbete med Coast Communications. Fr v: Oliver Hofmann, KG Rickhamre och Elisabeth Wanngård.
Gunnar Iggendal, Karl-Johan Byttner, Liv Reenstierna och Kalle Bäck.
Fr v: Gunnar Iggendal, Automation Region, Karl-Johan Byttner, Veckans Affärer, Liv Reenstierna, Beautynet.se och Kalle Bäck, Kungliga Automobilklubben.
Jacob Lindberg och Robin Teigland
Jacob Lindberg och Robin Teigland, bägge från Handelshögskolan i Stockholm.
Ylva Hambraeus Björling
Ylva Hambraeus Björling, Styrelseakademien.
Anne-Marie Eklund-Löwinder och Sophia Nilsson.
Fr v: Anne-Marie Eklund-Löwinder, ISS, och Sophia Nilsson, IDG.
Anne Smitt och Jens Ekelund.
Anne Smitt och Jens Ekelund, bägge från Realtid Media.
Mari Fossheim
Mari Fossheim, Navigator Kommunikasjon.
Anna Felländer
Anna Felländer, Swedbank.
Åsa Arvidsson och Danica Kragic Jensfelt
Fr v: Åsa Arvidsson, Avanade och Danica Kragic Jensfelt, KTH.
Jonas Ogvall och Anna Rydergren.
Jonas Ogvall, Svenskt Digital Handel, och Anna Rydergren, Telia.
Anders Gustafsson
Anders Gustafsson, Karlstad universitet.