Annons

Annons

Sitewide generic

Juridik åt folket

Sven Hagströmers investering i e-juridik tar sikte mot nya marknader. "Det här är en revolution", säger Avtal24:s vd Magnus Stein.

Aktieägaravtal, konsultavtal eller testamente. Det är bara några av de tjänster som Avtal 24 erbjuder.

Bolagets affärsidé är att alla kan bli sin egen jurist – på nätet.

– Det här är verkligen en revolution, säger Magnus Stein om tjänsten.

Annons

Annons

Sajten startades år 2004 av entreprenörerna Magnus Stein och advokat Andres Perméus. För att bygga vidare på sin idé fick de tillskott på två miljoner kronor av Sven Hagströmer och Richard Båge i SVT:s program Draknästet.

På hemsidan kan besökarna utforma alla möjliga avtal, såväl privatavtal som för företag. I november lanseras en ny uppdaterad version av sajten som är inne i en expansionsfas.

Realtid.se har i tidigare artiklar berättat om professor Richard Susskind vars huvudpoäng är att marknaden inte kommer att tolerera dyra advokater för uppgifter som kan utföras med stöd av modern teknik. Här är Avtal24 ett exempel på den typen av bolag.

Magnus Sten tror inte att de konkurrerar med byråer som sysslar med familjerådgivning eller andra mindre affärsjuridiska byråer. Tjänsten är snarare ett alternativ för personer som i normalfallet inte går till en jurist.

– Den marknaden är så mycket större än den grupp som går till en advokat för att fixa sådana här saker, säger han.

I förlängningen tror Magnus Stein att om en person kommer i kontakt med juridik på ett smidigt sätt så är man kanske mer benägen att använda andra typer av juridiktjänster framöver.

Den nya teknikplattformen har varit snårig och dyr att utveckla eftersom ett avtal innehåller väldigt många olika kombinationer. En liknande variant av upplägget finns redan på den amerikanska marknaden, Legal Zoom, men det bolaget har inte kommit lika långt i sin teknikplattform, menar Stein.

På Avtal24 finns en mängd gratisinformation och kunden betalar inte förrän man beställer sitt avtal, vilket är en personlig pdf.

Magnus Stein kom på idén i samband med att han höll på med affärsutveckling inom bank- och finans i slutet av 90-talet. I branschen försökte man redan vid den tiden hitta verktyg för att strukturera upp rådgivaravtal. Samtidigt försökte finansvärlden förmå kunden att både förstå och köpa fler tjänster själv. Detta borde kunna överföras till det juridiska fältet, resonerade han.

– Den branschen var ganska förlegad och vi såg att här fanns massor kvar att göra för att juridik skulle bli billigare, enklare och smidigare, säger Magnus Stein och fortsätter:

– Vi är nog en av dem som utför flest testamenten just nu. På företagssidan är det mycket konsultavtal. Frågor som poppar upp är till exempel i vilket omfång en konsult har rätt till det arbete som utförs när man är uthyrd.

Kan ni lagra testamenten?

– Nej, utan där gäller samma sak som hos en traditionell byrå; du måste själv till att du förvarar det på bästa sätt. I dagsläget kan inte vi garantera att det här finns kvar på en server om 50 år.

Förutom att kunder vänder sig till dem så anlitas även Avtal24 till att utföra juridiksidor till andra företag som Monster, där de redogör för olika anställningsavtal. Andra partners är bland andra Hyresgästföreningen och SEB.

Internet i all ära, men det finns alltid de som vill ha till ett personligt möte med en advokat eller jurist. Det tillhandahåller inte Avtal24 alls utan hänvisar i så fall vidare till samarbetspartners.

Vad har hänt med företaget om fem år?

– Om fem år är vi etablerade i Sverige men vårt mål är att kliva in i andra länder där det finns en större tradition av att nyttja juridiska tjänster, därför har vi också reggat varumärket Agreement 24.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons