Annons

Annons

Johnsons rattfylla mångmiljonsmäll för AIK

AIK Fotboll går miste om tiotals miljoner kronor för att liberianska fotbollsspelaren Dulee Johnson befaras åka in i fängelse för rattfylleri. Johnson skulle ha sålts inom kort för stora belopp, men det kommer inte att gå nu.

Fotbollsklubbar har enligt vad Realtid.se erfar varit beredda att betala 20-30 miljoner kronor för Johnson, men med den överhängande fängelsedomen rasar värdet.

– I nuläget är det inte mycket mer än några enstaka miljoner som någon klubb skulle vilja betala för Johnson. Det innebär ett stort risktagande för andra klubbar att köpa över Johnson nu, säger en källa.

– Skulle han ha fått en fotboja i tre månader kunde han ha spelat i alla fall, men som det ser ut nu kommer han att åka in i fängelse i ett halvår. Då blir det svårt för Johnson att ens kunna träna normalt. Det blir ett stort bakslag för AIK som hade räknat med att få in pengarna för att sälja Johnson.

Annons

Annons

AIK har enligt vad Realtid.se erfar sedan en tid haft planer på att sälja Johnson för att han har varit så strulig. Hetaste spekulationen är att brittiska klubben Birmingham skulle köpa honom.

Huvudvittnet är en vakt som säger att Johnson körde en kort snutt med bilen, kanske bara en meter. Alkotestet visade att Johnson hade 1,75 promille alkohol i blodet.

– Det är helt vansinnigt att dricka så mycket. Det är motsvarar att man dricker flera flaskor vin och en flaska renat. Vid en promillehalt på 3 kan man dö, säger källan.

Johnson var ute och festade på stan. Han tog bilen in till stan först, och verkade sedan ha för avsikt att ta bilen hem på fyllan.

– Så otroligt korkat av AIK att tillhandahålla en bil åt Johnson när han inte ens har körkort, säger källan. Johnson sa själv att han skulle ha bilen till att låta andra köra åt honom.

Ett hopp för Johnson är nu om något annat vittne träder fram, och bekräftar hans version att han aldrig åkte någonstans utan bara satt i bilen och fumlade med bilnycklarna.

– Men Johnson har strulat förr, så hans trovärdighet är inte på topp, säger källan.

Johnsons bakgrund är en framgångssaga om den fattiga pojken från Afrika som deltog i svenska ungdomsturneringen Gothia Cup som tonåring, och tillvaratogs av svenska talangjägare och började till slut spela i den högsta svenska fotbollsdivisionen allsvenskan.

Till AIK kom Johnson för 2-3 år sedan.

– Han har spelat hyfsat bra från början, och blivit bättre och bättre med tiden. Men sedan har han sina "downperioder".

Det har varit strul med Johnsons kontrakt hos AIK. Kontraktet hade från början en löptid på tre år. Det var upplagt så att AIK första året hade en option att förlänga kontraktet om AIK ville.

Enligt AIK var denna option ensidig, det vill säga endast AIK hade en sådan option. Men enligt Johnson var det en ömsesidig option, så att han också hade valfrihet att välja om han ville förlänga eller ej.

Johnson sa därför upp sig efter ett halvår och började själv förhandla med andra klubbar vilket ledde till bråk, och AIK:s vilda supporterklubb Firman Boys hotade att klå upp Johnson för detta.

En klubb i Israel var intresserad av Johnson men AIK fick rätt i att Johnson ej kunde bryta kontraktet med AIK utan hårda bestraffningar.

Johnsons bortfall innebär ett ytterligare "hål" på mittfältet i laget eftersom AIK:s andra mittfältare Bojan Djordic varit skadedrabbad. Djordics skada är dock inte så allvarlig som det befarades, utan han väntas spela igen inom sex veckor.

– Om Johnson fått fotboja hade vi haft två "bojan" i AIK; Bojan Djordic och Dulee Johnson med fotbojan, säger källan som anser att Johnson spelat "hyfsat" sedan han insåg att han är tvungen att stanna i AIK.

– Ibland spelar han bländande. Generellt spelar han ganska stabilt och bra.

– Kurvan är på uppåtgående för Johnson. Han är dj*vligt bra. Det är en av allsvenskans bästa mittfältare.

Johnson har tidigare hamnat i blåsväder av privata skäl. Han fick villkorlig dom för misshandel mot sin hustru och olovlig körning.

Då spelade han för fotbollsklubben Häcken som ville att Johnson skulle delta i ett åtgärdsprogram, men han vägrade.

Det var i samband med det som AIK över en helg köpte över honom för 2,5 miljon.

I avtalet fick AIK en "återköpsklausul" som kunde åberopas om Johnson inte uppförde sig. Frågan är därför nu om AIK kommer att utnyttja den för att casha hem det som går av Johnson i samband med att Häcken köper tillbaka honom.

Birmingham ville "testa" Dulee Johnson genom att låna honom med option att behålla honom.

AIK tackade nej, men lär ångra sig nu med den senaste katastrofen.

Rättegången om den senaste Johnson-incidenten har ännu inte varit.

– Men ingen utländsk klubb lär vara intresserad när det finns risk att han är på väg in i fängelse.

Johnson är ännu ganska ung, kring 23-24 år, men har redan spelat länge på elitnivå.

– Utan de här incidenterna skulle Johnson ha haft en glänsande karriär och enkelt kunnat säljas för höga belopp, säger källan.

Den senaste misstänkta rattfyllan skedde inte just nu utan för en tid sedan, men utredningar har gjorts av vad som hände. Snart är rättegången redo att starta.

– Det här slår mot AIK:s resultat. De hade räknat med att sälja Johnson, men nu kommer det inte komma in några 30 miljoner.

Utredningen inför rättegången är nu klar och visade Johnsons alkoholhalt i samband med incidenten.

Johnson har tidigare åkt fast för olovlig körning, det vill säga att han körde bil utan körkort. När så sker får man inte ta körkort på tre år.

Johnson höll på att ta körkort och skulle göra teoriprovet, men hamnade då i bråk med personalen.

I kassan inför provet bad personalen om Johnsons legitimation, men han hade det inte med sig.

– Ja, då kan du inte göra provet, sa en kvinna till Johnson som då blev rasande.

– Men jag är ju Dulee Johnson. Vet du inte vem jag är? Du kan söka mig på internet, sa Johnson till kvinnan.

– Nej, det går inte till så, sa kvinnan.

Johnson blev då så rasande att vakten fick tillkallas. Men Johnson smet iväg innan vakten kom.

Kvinnan gjorde en polisanmälan för händelsen.

Senare valde hon dock att dra tillbaka sin anmälan.

– AIK Fotbolls diplomatiske vd Charlie Granfelt lär ha gjort någon form av uppgörelse med kvinnan. Hon fick säkert någon form av ersättning för att dra tillbaka sin anmälan, och Johnson kanske åkte dit och bad om ursäkt till henne, säger källan.

Det förekom inget fysiskt under bråket. Utan det var mer att Johnson uppträdde hotfullt.

I samband med händelsen polisanmälde Johnson kvinnan för rasism. Men även han drog tillbaka den anmälan.

AIK Fotbolls vd Charlie Granfelt avfärdar att AIK planerat sälja Johnson för 20-30 miljoner kronor men att det nu har gått i stöpet.

– Vi kan absolut avfärda alla typer av spekulationer i denna riktning som felaktiga, säger han.

– Jag känner inte till något i stil med detta. Spekulationerna är grundlösa.

Enligt Granfelt har det inte kommit någon dom om Johnsons senaste rattfylla, men det har väckts åtal. Processen i domstolen väntas bli nästa steg.

– Vi vet inte ännu vilken dom det blir. Först måste det bli en rättegång, säger Granfelt.

För närvarande är det uppehåll i allsvenskan fram till 3 juli för AIK:s del.

– Johnson har spelat hela vårsäsongen, säger Granfelt men understryker att själva brottet begicks i vintras.

– Som det är nu spelar Johnson på, det är ingen förändring av det i dagsläget. Inga andra beslut har fattats.

Aktien i AIK Fotboll är börsnoterad på NGM-börsen. Aktiekursen har stått länge och stampat på 10 kronor, vilket ger hela bolaget ett marknadsvärde på drygt 90 miljoner kronor.

– Det är aktieägarna som sätter kursen, men det är väldigt liten handel i vår aktie. Jag skulle förstås gärna se att kursen vore högre, säger Granfelt.

– På 10 kronor ligger aktien åtminstone högre än börsintroduktionskursen, men visst - nu har den legat stabil på 10 kronor ett tag.

Granfelt jobbar på att höja värdet på AIK Fotboll. En ny strategi fastslogs för 1,5 år och håller på att genomföras. Den innebär att AIK Fotboll ska renodlas till affärsverksamheten för sig och sportverksamheten för sig.

– Då blir uppdelningen tydligare, och varje område kan fokusera på det som behöver prioriteras.

– Vi räknar med att det kommer att få en positiv effekt för AIK Fotbolls omsättning och vinst.

AIK Fotboll har enligt Granfelt haft en positiv utveckling de senaste två åren.

– För närvarande är läget under god kontroll. Vi ser en god utveckling framöver, men vi håller fortfarande på att beta av de ackumulerade förlusterna som vi dras med från början av 2000-talet då det inte var ordning och reda i bolaget. Nu har vi vänt skutan och kan börja segla.

Är försäljning av spelare till andra klubbar en viktig del av en fotbollsklubbs ekonomi?

– Ja, men det är inget vi kan räkna med i vår budget. Vi kan planera biljettintäkter och försäljning av AIK-kläder och prylar, men spelarförsäljningar ligger utanför och kommer som grädde på moset.

Men ni hade väl inte blivit ledsna över om ni hade kunnat sälja Johnson för 30 miljoner?

– Jag vill inte kommentera belopp eller just det här. Men generellt är vi inte en av de rikaste fotbollsklubbarna, så vi kan ta en roll att utveckla fotbollsspelare och sälja dem vidare till bättre kontrakt i större ligor, säger Granfelt.

– Sedan är sådana här belopp man kan läsa i media oftast överdimensionerade.

Granfelt bekräftar dock att AIK har fört samtal med Birmingham om Johnson.

– Det stämmer, men det var före säsongen. Vad jag vet har det inte pågått några samtal på sistone.

AIK Fotboll gick med förlust första kvartalet?

– Alla fotbollsklubbar i allsvenskan brukar visa förlust första kvartalet varje år eftersom det inte pågår någon aktivitet. Under andra kvartalet brukar det bli bättre när matcherna sätter igång.

AIK Fotboll har sålt 11.500 årskort för fotbollsåskådare denna säsong.

– Intäkterna från det periodiserar vi över året, så det påverkar resultatet positivt under andra och tredje kvartalet.

Långsiktigt är AIK Fotbolls mål att över de kommande fem åren öka omsättningen med bibehållen lönsamhet.

– Vi ska bli en fotbollsklubb i nordisk toppnivå som fotbollsklubbarna Köpenhamn, Brönnby och Rosenborg i Danmark och Norge.

Behöver AIK Fotboll kapitaltillskott från aktieägarna?

– Vi har fått kapitaltillskott i december 2005 och i juli 2006. Vi har inte behov av något kapitaltillskott nu.

Ian Hammar

ian.hammar@realtid.se

08-545 87 151

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons