Finans Nyhet

”Jag är inte auktoritetsbunden”

Publicerad
Uppdaterad

Det säger justitierådet Torgny Håstad som prisas till Årets Jurist 2010.

Helene Rothstein

– Det är klart att det är trevligt med uppmärksamhet, säger Torgny Håstad som för andra gången kammar hem utmärkelsen Årets jurist i Blendow groups årliga undersökning där unga jurister får kora en jurist som de har som förebild.

– Resultatet är förvånande eftersom jag nästan aldrig förekommer i massmedia. Yngre jurister läser väl vad jag och andra skriver i HD och läser väl mina böcker. Det är kul att sådant ger utslag.

Vem är din personliga förebild inom juridiken?

Annons

– På den tiden när man hade förebilder var det Hjalmar Karlgren, han skrev svårt men medryckande.

Karlgren började som professor civilrätt och blev sedan justitieråd.

Du har gått i hans fotspår?

Annons

– Ja, det kan man väl säga att jag har, till viss del.

Har du inga förebilder längre?

– Det är klart att man tycker att somliga jurister är jättebra, andra mindre bra. Men ingen är någon direkt förebild.

Annons

Torgny Håstad har varit justitieråd sedan 1998. Han tog sin juristexamen vid Uppsala Universitet 1967 och blev professor i civilrätt 1976. Orsaken till att han prisas kan, menar Håstad, kan bero på att han gärna uttalar sig personligt.

– Vi skriver ganska mycket individuellt och jag skulle tro att, om man kommer från universitetsvärlden, är man van att skriva ensam och man har ganska bestämda åsikter om hur rättssystemet ska vara. Vi akademiker är mer angelägna om att skriva precis som vi vill.

– Jag är inte auktoritetsbunden.

Hur kommer det sig?

– Jag tror mest det är en läggningsfråga.

I Högsta Domstolen rullar det just nu på som vanligt, hälsar Håstad som inte har något särskilt projekt på gång utanför HD.

På andra plats i Årets jurist 2010 hamnar Göran Lambertz och på tredje plats Anne Ramberg. Enligt Juristbarometern 2010 toppar domstolar listan som unga jurister helst vill arbeta vid.

– Det verkar som om unga jurister innerst inne vill ägna sig åt att få till en bra rättsordning. Och det är klart, det kan man göra i domstol, säger Torgny Håstad.

Om du inte hade satsat på juridik, vad skulle du ha gjort då?

– Nu för tiden säger alla att de skulle ha blivit fotbollsproffs… Men om det inte hade blivit juridik skulle jag möjligen ägnat mig åt något annat inom den akademiska världen, något inom samhällsvetenskap.

Vilka är dina råd till blivande och unga jurister?

– Man måste hålla på med något som man tycker är kul. Om de väljer mellan domare och advokat, så är kanske advokatrollen mer spännande, man har omedelbara klientkontakter och kan ändra på verkligen om man är förutseende. Vi kan inte ändra på den. Men utmaningen i det arbetet är egentligen inte vad som är rätt och riktigt. Om man är vid universitetet får man, som ung forskare, bygga sina system själv. Det dröjer ganska många år innan man når den friheten inom andra positioner.

Sedan Torgny Håstad lämnade Uppsala Universitet har han fortsatt att skriva en del, vilket han även kommer att fortsätta med den dagen han lämnar Högsta Domstolen. Håstad påpekar att juridik är utmanande, som ett gigantiskt intrikat jättepussel eller labyrint.

– I någon mån är man låst, men systemet måste ju fungera och vara sammanhängande. Inom andra vetenskaper registrerar man framförallt resultat men juridiska teorier får omedelbart genomslag i samhällskroppen och det är fascinerande.

Annons