Annons

Annons

Sitewide generic

Investeringsrekord i Stockholms tech-sektor

Totalt satsades närmare 13 miljarder kronor i huvudstadens tech-bolag förra året. Och merparten av kapitalet gick till fintech-startups.

2016 blev ett kanonår för svensk tech. 1,4 miljarder dollar, motsvarande 12,4 miljarder kronor, investerades i Stockholms tech-sektor, jämfört med 892 miljoner dollar 2015 – som också var ett rekordår.

Det visar analysbolaget The Nordic Webs genomgång som tagits fram i samarbete med Invest Stockholm.

Huvudstaden tog därmed hem en av tre av investeringar i Norden, vilket är en förbättring jämfört med året innan, då staden tog hem en av fyra. Totalt gjordes 247 investeringar i fjol, jämfört med 90 år 2015. Och flest gick till huvudstadens fintech-bolag.

Annons

Annons

10 miljarder

Sydkoreanska acceleratorn Sparklabs rankar Stockholm som den näst hetaste tech-hubben i världen efter Silicon Valley.

Den svenska huvudstaden stod också för hälften av de största investeringsfonderna för startups i Europa. Deras samlade värde uppgick 2016 till cirka 10 miljarder kronor. Venture capital-firmorna Northzone, Creandum och EQT Partners stod bakom flest fonder.

Staden knep dessutom andraplatsen i "European Digital Cities Index 2016" som bland annat mäter tillgång på kapital för techbolag, entreprenöriell kultur och kunskapsöverföring.

Spotify köpte fyra bolag

Invest Stockholm lyfter också fram att det blir allt vanligare att större svenska tech-bolag köper upp startups. Klarna, Easypark, Izettle och Storytell gjorde större förvärv i fjol. Spelbolaget Starbreeze köpte tre bolag och Spotify fyra.

Det har också skett en explosion av startup-hubbar i huvudstaden. Senaste exemplet är Norrsken Social Innovation Hub som Niklas Adalberth, en av Klarnas medgrundare, startat. Impact Hub, Embassy och H2 Health Hub slog också upp portarna förra året. Och inom kort öppnar Stockholm Fintech Hub, som Realtid.se tidigare rapportar om.

99 listningar

Sverige är nu också en av Europas hetaste IPO-marknader. 99 nya bolag listades på Stockholmsbörsen förra året, varav 74 IPO:s. Det är fler än på Londonbörsen som listade 69 IPO:s. Totalt står Norden för 30 procent av alla IPO-introduktioner i Europa, enligt PWC. I Norden görs det också flest exits i mångmiljardklassen.

4,7 miljoner utvecklare

I Europa, exklusive Ryssland, arbetar totalt 4,7 miljoner professionella tech-utvecklare eller programmerare. Flest är de i London som har över 300.000, följt av Paris (134.000) och Berlin (82.000). Stockholm anställer över 50.000 – sjätte flest i Europa.

Källa: Atomico

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons