Annons

Annons

Sitewide generic

Intern kritik på Swedbank

Anställda på storbanken ifrågasätter ledningens hantering av toppchefernas fastighetsaffärer.

Swedbanks finanschef Göran Bronner och den tidigare chefen för affärsområdet stora företag och institutioner, Magnus Gagner-Geeber, har under hösten varit föremål för hård kritik med anledning av de fastighetsaffärer som de gjort inom ramen för sitt bolag Mabro.

"Vi har inte några regelverk för att man måste ansöka om att få investera sina privata medel på ett visst sätt", sa Swedbanks kommunikationschef Cecilia Hernqvist, som ingår i koncernledningen, till Dagens Industri tidigare med anledning av Bronners och Gagner-Geebers investeringar.

Detta är dock ett påstående som inte tagits emot väl internt.

Annons

Annons

Enligt anställda på Swedbank är påståendet oförenligt med det de får lära sig på bankens internutbildning inom etik, skriver Dagens Industri idag.

Följande exempel ska ha förekommit på nämnda internutbildning:

"Du arbetar på en företagsavdelning. En av dina vänner som äger en fabrik har erbjudit dig en större aktiepost i hans företag. Det kommer att vara en ren finansiell placering och du kommer inte att vara inblandad i den dagliga verksamheten. Du har kunder i samma bransch och har därför en bra kunskap om industrin. Hur ställer du dig till erbjudandet?"

Svaret på frågan är att den anställda bör tacka nej till förslaget, detta trots att det enbart rör sig om en finansiell placering.

"Det är en rött ljus-situation. Du kan inte acceptera erbjudandet. Det finns en uppenbar risk att dina andra företagskunder kommer att uppfatta detta som en intressekonflikt. Din opartiskhet kan komma att ifrågasättas om du blir aktieägare", lyder svaret enligt Dagens Industri.

Bankens anställda ska alltså ha reagerat på att principen om rött ljus inte tycks ha gällt för Göran Bronners och Magnus Gagner-Geebers privata investeringar.

Magnus Gagner-Geeber lämnade i mitten av december sitt uppdrag som chef för stora företag och institutioner på Swedbank.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons