Finans Nyhet

Infiltratörerna

Publicerad
Uppdaterad

Filmindustrin i Sverige har genom Antipiratbyrån betalat hundratusentals kronor till personer som infiltrerat hackervärlden och den så kallade Scenen. Pengarna har gått till före detta hackers som valt att hoppa av och samarbeta med filmindustrin.

Olle Blomkvist

– Vi har anlitat informatörer vid ett flertal tillfällen och gett dem ersättning för deras arbete, säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån.

Hur fick Antipiratbyrån kontakt med informatörerna?

– De har kontaktat oss och erbjudit sina tjänster som består i att avslöja platserna för scenens servrar. Jag ser inget omoraliskt i vårt agerande, så gör vartenda säkerhetsföretag. Scenfolket begår brott och får finna sig i att bli granskade, säger Henrik Pontén vidare.

Annons

Antipiratbyråns jakt på Scenen hade endast gjort dem ännu mer förslagna. De placerade sina trackers där man minst anade det. Exempelvis i serverhallarna hos seriösa företag.

– Vi hittade en av Scenens mest kraftfulla server på ett forskningslaboratorium i Kista, tack vare vår informatör. Dock utgick ingen ersättning i detta fall, säger Henrik Pontén.

Men Antipiratbyråns razzior hjälpte inte. De beslagtagna serverarna ersattes omedelbart med nya och byrån stod handfallen.

Annons

Våren 2005 ringde en kille till Antipiratbyrån och berättade att scenen hade köpt nya kraftfulla servrar. Killen presenterade sig som en högt uppsatt hacker inom Scenen men ville samtidigt hoppa av för att börja ett nytt liv. Han erbjöd uppgifter om de nya servarna mot en gedigen belöning och full anonymitet. Eftersom han visste att det kunde bli farligt om hans gamla kompisar åtalades, behövde han pengar för att snabbt kunna fly riket.

– Med tanke på alla hot är det dock rimligt att en ersättning utgår, säger Henrik Pontén.

Antipiratbyrån accepterade kraven och lät honom sätta igång. Infiltratören tipsades om att de nya servarna fanns på ett mycket säkert ställe i Stockholm

Annons

Det bästa stället för skvaller inom data-och hackervärlden i Stockholm var Bahnhofs egen bar i källaren på företagets adress.

Baren var känd för sin gemytliga stil och en kväll när ölkranarna hade jobbat hårt satte infiltratören igång. Några personer från Scenen var runda under fötterna och började skryta om sina servrar. Infiltratören bad om att få följa med och till hans förvåning gick de några trappor upp till Bahnhofs serverhall. Mitt bland alla datorer och servrar hade Scenen placerat sina dyrgripar. I ett obevakat ögonblick satte infiltratören klistermärken med dödsskalle loggan på servrarna.

Ännu mer ironiskt är att Antipiratbyrån har sitt kontor våningen ovanför Bahnhof.

Infiltratören meddelade polisen som efter några dagar gjorde en razzia mot Bahnhof. Polisen hittade snabbt servrarna som var märkta med dödskallen.

– En av servrarna var märkt med piratloggan. Efter razzian mot Bahnhof har Scenen blivit mycket mer försiktig, säger Henrik Pontén vidare.

Det rättsliga efterspelet blev en förlikning mellan Bahnhof och Antipiratbyrån och en anställd på Bahnhof fick sparken.

– Vi trodde på deras chefer när de förnekade kännedom om scenens servrar.

Däremot ansåg vi att en före detta anställd på Bahnhof var personligt ansvarig och utredningen mot honom fortsätter, säger Henrik Pontén.

Strax efter razzian lyckades en hemlig underrättelsegrupp hacka en mejlkonversation mellan Antipiratbyrån och infiltratören. Mejlen avslöjade identiteten på infiltratören och vilken information han hade lämnat till Antipiratbyrån.

Den hackade mejlkonversationen lades ut på nätet tillsammans med infiltratörens namn och adress.

– Ja, det är riktiga mejl som skickats mellan Antipiratbyrån och vår informatör. Mejlen är stulna och vi har polisanmält händelsen som dataintrång säger Henrik Pontén.

Den före detta anställde på Bahnhof lever i dag ett helt annat liv men anser att cheferna på Bahnhof hade ett visst ansvar.

– Jag tänker aldrig gå tillbaka till Scenen. Min period i Scenen kostade mig både arbete och karriär. Mina tidigare chefer på Bahnhof kom för lindrigt undan. De visste att servrarna tillhörde Scenen, ändå var det jag som offrades. Jag är mest besviken på infiltratören som jag litade på och hade känt under många år. Infiltratören offrade mig för pengar, säger den tidigare anställde på Bahnhof.

Infiltratören själv tvingades fly till Island efter allvarliga hot från Scenen.

– Han har avslöjat omfattande organiserad brottslighet och står för detta. Få personer hade nog haft modet att stå upp i en sådan situation, säger Henrik Pontén.

En källa med god insyn säger att infiltratören fick minst 300.000 kronor av er?

– Han fick ersättning, men jag vill inte uttala mig om summan säger Henrik Pontén.

Det är fler organisationer än Antipiratbyrån som anlitar infiltratörer eller privatdetektiver.

BSA som bevakar upphovsrätten för dataprogram erbjuder uppgiftslämnare belöning på 500.000 kronor.

Advokaten för Hollywoods filmindustri, Monique Wadsted anlitade ett undersökningsföretag.

– Jag anlitade utredningsföretaget Gothia Protection Group i Göteborg. Det gjorde jag under 2005 ett år innan den stora razzian, säger Monique Wadsted, advokat åt filmindustrin i Hollywood.

Vad gjorde utredningsföretaget?

– I samband med min polisanmälan mot Pirate Bay informerade polisen mig att de hade dåligt med resurser att utreda var killarna bodde eller var serverhallen låg.

– Det var då jag anlitade Gothia Protection som tog reda på adresser både till killarna och deras serverhall. Adresserna behövdes för att kunna kalla killarna till förhör. Det här var 2005 och då låg sannolikt serverhallen i Göteborg men flyttades senare, avslutar Monique Wadsted.

Henrik Pontén däremot anlitar helst infiltratörer.

– Generellt sett är det vår erfarenhet att det är mer effektivt att jobba inifrån, men i vissa fall kan man behöva samla uppgifter utifrån, säger Henrik Pontén.

Använder Antipiratbyrån fortfarande infiltratörer?

– Ja, så länge som Scenen och hackervärlden finns fortsätter vi jaga dem som begår brott, avslutar Henrik Pontén.

Peter Karlsson

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Annons