Finans Nyhet

Infekterad strid slutar i rätten

Taggar i artikeln

Bonusar Remium
Stockholms tingsrätt, RemiumStockholms tingsrätt, Remium
Den tidigare vd:n Patrik Gransäter åberopar två nya vittnesförhör i bonusbråket mot Remium som pågår i Stockholms tingsrätt. Trots försök till förlikning slutar målet i en huvudförhandling i början av nästa år. Foto: Stockholms tingsrätt, Remiums årsredovisning
Publicerad
Uppdaterad

Hårda ord och tunga vittnen i målet mellan Patrik Gransäter och Remium. Förlikningar ställs in och huvudförhandling är nu utsatt i bonusbråket som fortsätter i Stockholms tingsrätt.

Sara Johansson

I ett och ett halvt år har Patrik Gransäter och Remium  haft en skriftväxling i domstolen efter att Gransäter lämnat in en stämningsansökan mot fondkommissionsbolaget. Bråket rör Patrik Gransäters bonus som han anser att han saknar efter att han tvingades lämna vd-jobbet 2011.

Patrik Gransäter har korrigerat sitt krav under domstolsprocessen och anser nu att han åtminstone har rätt till 2.064.792 kronor plus ränta (Riksbankens referensränta +8 procent) från den dagen som stämningen delgavs Remium till dess betalning sker.

Av denna summa avser Gransäters bonus 1.290.492 kronor (60 procent av den) och 774.300 utgör vinst på preferensaktier i fastighetsbolaget som förvärvades av bonusen. Patrik Gransäter uppger att bruttobeloppet uppgår till 3.136.229 kronor.

Annons

Remium svarar att "denna siffra utgör resultat av Gransäters egen baklängesräkning och saknar helt verklighetsförankring". Remium menar å sin sida att det korrekta bruttobeloppet var 2.207.888, efter en pensionsväxling, samt att bonusen uppgick till 2.208.000 kronor. 40 procent av beloppet har betalats ut och resterande 60 procent sköts upp.

Remium uppger i skriftväxlingen att Patrik Gransäter inte har rätt till den uppskjutna bonusen efter en förlikningsförhandling parterna tidigare haft då Gransäter avstått från alla anspråk på bonus. Att denna del av bonusen satts in på ett särskilt konto som Gransäter påstår, stämmer inte, enligt Remium.

Patrik Gransäter uppger å sin sida att denna bonus var avtalad långt innan han blev utslängd från vd-posten och att den inte omfattades av förlikningsavtalet. Patrik Gransäter uppger även att omständigheterna kring förlikningsavtalet var tuffa då han precis hade avskedats, var utan arbete, trodde sig vara föremål för utredning hos Ekobrottsmyndigheten samt att han var "illa företrädd av sitt dåvarande ombud".

Annons

Remium svarar att "det bestrids att han saknade möjlighet att ge uttryck för sin vilja under förhandlingarna. Det bestrids att han var illa företrädd av sitt ombud, advokat Viktor Magnell på advokatbyrån Törngren Magnell. Magnell är erfaren och skicklig".

Patrik Gransäter hänvisar även till en hel del mejl mellan honom och den tidigare vd:n Andnor Gerendes som bland annat ska visa på att Remium tidigare inte varit främmande för att betala ut beloppet som Remium förvaltat å Gransäters räkning, samt eventuell vinst på det förvaltade beloppet. Gransäter har nu bland annat kallat Andnor Gerendes till vittnesförhör för att gå igenom denna fråga.

Patrik Gransäter har även lämnat in ett rättsutlåtande i domstolen skriven av Christina Ramberg, som kommer fram till att förlikningsavtalet inte omfattar de medel som Remium förvaltar åt Patrik Gransäter. Christina Ramberg kritiseras dock av motparten som konstaterar att hon är brorsdotter till Patrik Gransäters eget ombud Fredrik Ramberg.

Annons

Gransäters ombud Fredrik Ramberg svarar "Påpekandet om släktskapet är precis som Remiums agerande genomgående varit mot Gransäter djupt ovärdigt. Rättsutlåtandet torde vila på sina egna meriter".

Remium har å sin sida har åberopat vittnesförhör med Kjell Dufveblad (Ordförande Remium), Gunnar Mannerheim (fd styrelseledamot), Petra Sas (vd Remium) samt Mikael Larsson (Aktiemäklare på Remium).

De ska bland annat vittna om de tidigare förlikningsförhandlingarna, att styrelsen tappat förtroende för honom efter misstankarna om marknadsmissbruk, hur han var som vd, beteende mot personalen, jävsavtal med hans egen sonen samt Gransäters försök att kringgå Remiums kreditkommitté i syfte att bevilja lån som kreditkommitteén inte kunde acceptera.

Remium uppger att bland annat dessa punkter är anledningar till att Patrik Gransäter avskedades från vd-posten. Han själv har en annan teori och påstår att han ogrundat fick sparken från Remium och anledningen i själva verket var hans optionsavtal, vilket gav honom rätt att teckna upp till 15 procent av aktierna i Remium.

Redan i början av detta år påpekade Patrik Gransäter att domstolen borde pröva relevanta frågor i en mellandom för att eventuellt korta domstolsprocessen. Av dagboksbladet i målet framgår det att han vill få till en förlikning mellan parterna. Två förlikningssammanträden sätts ut men ställs in av Remiums ombud.

Huvudförhandling sker istället den 30 och 31 januari 2017.

Kort om Patrik Gransäter

Patrik Gransäter var med och startade Hagströmer & Qviberg, Speed Ventures, Öhman Luxembourg.

Han var vd för Remium 2008-2011.

År 2012 grundade han Gransäter & Partners Fondkommission numera Birger Jarl Fondkommission.

I dag är han partner på Partner Fondkommission.

Annons