Finans Nyhet

Ikeas Bo Klok gav högre hyror

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD <pufftextlänk>Tanken bakom Ikea och Skanskas Bo Klok-lägenheter var att bygga billiga bostäder.</pufftextlänk> Men på Ekerö utanför Stockholm har projektet blivit en dyr affär för hyresgästerna. Och bostadskön i kommunen bröt ihop.

Olle Blomkvist

Sedan 1996 har Ikea och Skanska genom sitt gemensamma projekt Bo Klok byggt flerfamiljshus runt om i Sverige. På bolagets hemsida står det att Bo Klok ska vara kloka bostäder för människor som vill bo bra i ett eget hem, och ändå ha pengar över till annat. Men på Ekerö blev det inte riktigt så.

Bo Kloks lägenheter på Tunnlandsvägen på Ekerö var ett välbehövligt tillskott av 24 hyreslägenheter på två till tre rum och kök. Men prislappen för att bo där är hög. Resultatet har blivit att en Bo Klok-tvåa på 50 kvadratmeter kostar 5.760 kronor i månaden enligt Ekerö Bostäders information på nätet.

På Bo Kloks hemsida står det att deras lägenheter ska ha 20 till 25 procent lägre hyra än motsvarande boende på orten. Månadskostnaden sätts så att den sägs passa en ensamstående undersköterska med två barn.

Annons

Så blev det inte för Bo Klok på Ekerö trots att Bo Klok-lägenheterna har en något enklare standard. Hyreskostnaden för tvåan är 17 procent högre än snitthyran förra året på Ekerö, enligt SABO:s sammanställning. Och förra året utmärkte sig Ekerö Bostäder att ha den högsta snitthyran i hela landet bland de allmännyttiga bostadsföretagen.

– Månadshyran för Bo Klok på Ekerö misskrediterar Ikeas och Skanskas koncept, säger Tommy Liljeros till Realtid.se. Han har uppmärksammat turerna kring när det privata bostadsbolaget AB Cisterna byggde istället för Skanska i sin blogg Ekeröbloggen.

AB Cisterna, ett dotterbolag till Wallfast AB
inom Walleniuskoncernen, köpte mark på 4.000 kvadratmeter mark och med möjlighet att bygga på 1.700 kvm för Bo Klok-husen.

Annons

Att Wallenius starka kvinna Margareta Wallenius-Kleberg bor på Ekerö gjorde det inte svårare.

AB Cisterna, fick köpa marken för 1,7 miljoner kronor. Priset motsvarar 1.000 kronor per kvadratmeter bruttoarea eller byggarea. Ekeröbloggen jämför det priset med vad SBC Mark AB fick betala när de skrev ett kontrakt bara några månader tidigare. De fick betala 2.700 kronor per kvadratmeter bruttoarea.

Det innebar att Bo Klok-exploatören fick köpa sin mark till 60 procent lägre pris.

Annons

Vid köpet förhandlade kommunen däremot aldrig om några hyresnivåer.

– Kommunen borde ha varit tuffare och skaffat sig garantier för att det lägre markpriset skulle slå igenom på hyresnivån, säger Tommy Liljeros.

Han är också kritisk till att Ekerö Bostäders köordning bröt ihop trots att tanken var att den skulle följas. istället blev det de som först hörde av sig till Wallfast som kom först i kön för Bo Klok-lägenheterna.

Och med tanke på att Bo Klok bygger billigt och bra så borde inte priset ha skenat iväg.

–Hyran hade blivit lägre om Cisterna tvingats ställa hyresnivån i relation till kostnaderna vid en hyresförhandling med bruksvärdesprövning, säger Tommy Liljeros.

Men meningarna går isär.

Björn Lindelöf, regionsansvarig för Stockholm och Mälardalen på Bo Klok, var med i projektet tillsammans med Ekerö kommun innan Wallfast kom in. Han invänder mot att marken var billig.

– Man kan diskutera om marken var så billig på Ekerö. Jag vill inte säga att den var det. Det var komplicerade grundläggningsförhållanden på Tunnlandsvägen, så vi var tvungna att påla.

Han tycker att det är fel att jämföra kvadratmeterhyran för Bo Klok-lägenheterna med Ekerö Bostäders snittpris på hyran.

– Kommunen har haft ansträngd ekonomi och Ekerö Bostäder har knappt byggt något på tio år. När jag pratade med Mikael Eskils, som är vd på Wallfast, så säger han att om Wallfast byggt motsvarande lägenheter utan Bo Klok så hade hyran blivit 1.500 kronor per kvadratmeter och år. (Bo Klok-exemplet ovan ligger på 1.200 kronor, och Ekerösnittet på 1.020 kronor förra året.)

– Vi har ett konceptavtal där hyresnivån får vara max 5.000 kronor för 50 kvadrat, och det är det som gäller, säger Björn Lindelöf. Det säger han trots att Ekerö Bostäder säger 5.760 kronor.

Sedan starten för tio år sedan har det blivit 2.000 Bo Klok-lägenheter i Sverige. 70 procent är bostadsrätter där Skanska bygger och är projektansvariga. 30 procent är hyresrätter, och då är det oftast allmännyttiga bostadsbolag som är beställare.

Har er prispolicy spruckit i några tidigare fall?

– Nej, inte vad jag vet, säger Ewa Magnusson, marknadschef på Bo Klok, till Realtid.se.

Är det lättare för er att hålla koll på priserna när Skanska bygger?

– Absolut. För då kan vi kontrollera allt. Och då bestämmer vi försäljningspriset så att målgruppen kan betala. Då sätts priset 20 till 25 procent lägre än på andra jämförbara produkter, säger Ewa Magnusson.

Bo Kloks flerfamiljshus finns inte bara i Sverige. Utan också i Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Men fler länder är intresserade.

Bo Lindelöf nämner att intressenter i Tjeckien och flera andra länder i det forna Östeuropa för diskussioner med Bo Klok.

Olle Blomkvist

Olle.blomkvist@realtid.se

Yvonne Edenholm

Yvonne.edenholm@realtid.se

Annons